Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Slovinsko - E-Vignette je platná 365 dní od data nákupu
 
      Elektronická viněta, moderní forma platby mýtného pro vozidla s celkovou hmotností do 3,5 tuny , je od roku 2022 k dispozici také pro Slovinsko. S nákupem e-známky můžete využívat všechny dálnice a rychlostní silnice v Republikou Slovinsko po dobu platnosti elektronické viněty.

 
Elektronická viněta je spojena s poznávací značkou vozidla a od roku 2022 také nahradila starou nálepku na čelní sklo ve Slovinsku. Kupující proto musí uvést správnou SPZ a zemi registrace vozidla a vybrat elektronickou známku pro správná mýtná třída.

Pokud se SPZ v systému elektronické viněty neshoduje s SPZ vozidla jedoucího po dálnici nebo rychlostní komunikaci, mýtné se neplatí. Zákazník je odpovědný za zadání správné SPZ a výběr mýtné třídy.
Mýtná třída 1 zahrnuje jednopruhová motorová vozidla, mýtná třída 2A platí pro vozidla s celkovou hmotností do 3 500 kilogramů, jejichž výška nad první nápravou nepřesahuje 1,3 metru (většina osobních automobilů, minivanů, SUV a tzv. ups), pokud je výška větší než 1,3 metru, jde o mýtnou třídu 2B (většina kombinovaných a lehkých dodávek).

Co je dobré vědět: elektronická viněta je platná 365 dní od data nákupu, tedy celý rok.
Co mnoho řidičů neví a co vždy způsobuje zmatek, je skutečnost, že roční e-známka platí od vybraného dne do stejného data v následujícím roce. Příklad: Roční e-známka s vybraným datem 15. dubna 2023 platí do 15. dubna 2024 včetně.

Jakmile si zakoupíte vinětu, můžete se zdarma zaregistrovat na dars.si. Jen jedna z výhod: Jakmile vyprší platnost vaší e-známky, budete informováni textovou zprávou nebo e-mailem. Kdykoli si také můžete ověřit platnost stávající viněty nebo si pohodlně koupit novou.
Důležité: elektronickou známku je nutné zakoupit před jízdou po dálnici nebo rychlostní komunikaci. Elektronickou vinětu lze zakoupit prostřednictvím online obchodu : proces nákupu je rychlý a snadný. Elektronickou vinětu je také možné zakoupit na prodejních místech Dars, DarsGo servis nebo na autorizovaných prodejních místech e-viněty.

Mimochodem: téměř osm kilometrů dlouhý tunel Karawanken, který spojuje Slovinsko s Rakouskem, je osvobozen od e-vignette. To však znamená, že za použití s vozidlem do 3 500 kilogramů celkové hmotnosti vozidla se musí platit zvlášť.

Informace o elektronické vinětě ve Slovinsku:
Tel. +386 1 518 8 350
E-mail: evijeta@dars.si

Matthias Müncheberg

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>