Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Trh s potápěčskou technikou roste, čeští výrobci to nepociťují
 
      Výrazný růst tržeb zaznamenávají v poslední době prodejci potápěčských potřeb. Na zvýšeném zájmu o tento sport však vydělávají především známí zahraniční výrobci a dovozci jejich výrobků.

 
České firmy, které se zatím orientují pouze na výrobu některých potápěčských doplňků, růst nepociťují. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli prodejci a výrobci potápěčských potřeb.

"Trh s potápěčskou technikou zaznamenává v posledních letech boom. Proti loňsku odhaduji, že tržby porostou zhruba o 30 procent," řekl Jan Jirásko, který vlastní několik prodejen potápěčské techniky. Výraznější růst by měli prodejci potápěčských potřeb pociťovat ještě zhruba dva až tři roky, poté se trh stabilizuje, odhadl jeden ze správců internetového portálu o potápění František Pudil. Na zvýšeném zájmu lidí o potápění v České republice ale zatím vydělávají především zahraniční firmy a dovozci jejich výrobků.

"Boom v zájmu o potápění jsme nijak zvlášť nepocítili, je to standardní situace," uvedl Jan Cedidla, spolumajitel jedné z mála domácích firem, které vyrábí obleky pro potápění. Důvodem je podle něj především rostoucí dovoz, v poslední době i z východní Asie. Podle Pudila může být příčinou menšího zájmu o české výrobky to, že lidé preferují známé značky. Navíc některé části výstroje, například automatiku pro dýchání pod vodou, žádná česká firma dosud nevyrábí.

?Vyrábět dobrou automatiku znamená, že ji musí někdo vymyslet a prosadit na trhu. Dostat se na slušnou cenu ale znamená vyrábět ve velkém a trh v ČR je poměrně malý," upozornil. To potvrdil také Cedidla. "Kdybychom nevyváželi, tak se neudržíme," řekl. Podle odborníků proto není reálné, že by se české firmy mohly v budoucnu více prosadit na trhu či začít nabízet kompletní potápěčskou výstroj a využít tak rostoucí zájem o tento sport.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>