Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Obří loď uvízlá na silnici u Děčína bude asi rozřezána
 
      Jedna z největších českých nákladních lodí, která v sobotu večer po opadnutí vody v Labi přehradila u Těchlovic na Děčínsku silnici mezi Děčínem a krajským městem, bude s největší pravděpodobností rozřezána.

 
Více než 70 metrů dlouhý kolos o váze 250 tun nelze ze silnice jinak odstranit. "Záleží na vyjádření pojišťovny. Když dá souhlas, začneme s prací okamžitě," řekl dnes ČTK František Pištora z firmy Metalplast, která má loď likvidovat.

Silnici z Ústí nad Labem do Děčína na pravém břehu řeky by se podle něj podařilo uvolnit do dvou dnů. "Dalších asi deset dnů by mohlo trvat dokončení likvidace," řekl Pištora. Stáří lodi odhaduje na asi 20 let. "Je už také poškozena. Někdo už stačil demontovat elektrická zařízení," řekl. Cenu obdobné nové lodi odhadl na 20 až 25 miliónů korun. Pištora nepředpokládá, že by pojišťovna souhlas s rozřezáním lodi nevydala.

"Byl by problém, co s ní. V praxi se v případě uvízlých lodí čeká na to, až zase přijde voda a uvolní je. S tím se v tomto případě asi počítat nedá," řekl. Dodal, že k zásahu je připraveno kromě veškeré techniky i osm pracovníků, kteří loď rozřežou autogenem. Z Děčína do Ústí nad Labem je možné se osobním automobilem dostat po levém břehu Labe, kde byla v pondělí otevřena silnice první třídy. V Ústí nad Labem je však třeba úsek mezi oběma mosty objet přes Střekov kvůli zaplavené části silnice u mostu Edvarda Beneše. Zprovoznění tohoto úseku předpokládá krajský krizový štáb ve středu. Nákladní doprava mezi Ústím a Děčínem je odkloněna přes Teplice.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>