Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Američtí námořníci se připravují psát dějiny
 
      V blízkosti katarské základny, která by se v případě útoku na Irák mohla stát jejím mozkem, žije zhruba 5000 občanů USA. Ačkoli napětí kolem Iráku stoupá, nikdo z nich nemá pocit, že se ocitl v centru cyklonu

 
Američtí vojáci z mateřské lodi Constellation však o účelu svého pobytu ve vodách Perského zálivu nemají nejmenší pochybnosti.
Velitel námořních operací admirál Vern Clark jim doporučil, aby se připravili napsat novou kapitolu dějin. Ujistil je, že americké námořnictvo je nyní na boj připraveno lépe než kdykoli v minulosti.

"Půjdeme-li do války s Irákem, přineseme do ní novou sílu - rychlost, přesnost a převahu. Svět bude svědkem nové úrovně" boje. Uvědomte si, že jsou na vás upřeny zraky Američanů," citovala Clarka agentura Reuters. Constellation z vod Perského zálivu podporuje hlídkové lety nad tzv. bezletovou zónou nad jihem Iráku. Dá-li prezident George Bush rozkaz zahájit útok na Bagdád, ocitne se Constellation v první linii. V takovém případě "střílejte rychle, přesně a se vší silou," sdělil 5500 nastoupeným námořníkům admirál. Kaplan, kontradmirál Barry Black ho podpořil slovy: "Můžete si říci 'Ano, jsme vděčni za to, co lidé učinili za druhé světové války, ale nyní je naše doba. Náš čas nadešel.' Zvítězíme, protože kdo má pravdu, má taky moc."

Američané žijící v Kataru zatím nezaznamenali nic, co by svědčilo o blížícím se termínu boje. Místní lidé se k nim podle agentury AFP chovají stejně přívětivě jako dřív. V Dauhá se cítí naprosto v bezpečí, chodí na bohoslužby do kostela, který je stále plný, a v obytném komplexu nerušeně oslavili Nový rok. Někteří sice zaznamenali zvyšující se ostražitost v americké komunitě od chvíle, kdy Washington začal vážně hrozit útokem na Irák, ale učitel Mike Burns z americké školy v Dauhá mezi ně nepatří. "Jsme tu v bezpečí. Nezaznamenal jsem žádné nepřátelství vůči Američanům," říká. S manželkou Debbie, která je rovněž učitelka, je tu od srpna. Přiletěli ze západoamerického Seattlu a je to jejich první zahraniční zkušenost.

Většina Američanů o existenci Kataru nevěděla, dokud se o něm nezačalo hovořit jako o možné bojové linii. Katarské vedení Američanům na rozdíl od Kuvajtu povolilo zřídit na základně As- Sajlíja nedaleko Dauhá nové vojenské velitelství. Právě odtud by se rozhodovalo, kdyby se USA rozhodly útočit. V tom případě by se terčem irácký raket mohlo stát stejně jako za války v Perském zálivu i Dauhá, ale Debbie Burnsovou to neznepokojuje. Cítí se v Kataru bezpečněji než doma v USA. "Doma jsem v noci nemohla vyjít sama ven, tady je to jiné. Zločinnosti se není třeba obávat a to je příjemné," říká.

Katar je pro své ropné bohatství jednou z nejbohatších zemí světa a pro svůj klid vyhledáván jako turistický cíl. Lynn Nightangalová, jejíž manžel pracuje v místní ropné firmě, se ale začíná znepokojovat. "V posledních čtyřech pěti týdnech je situace vypjatější. Bojím se, že sem Saddám Husajn vyšle střely a nejvíc mne děsí, že dopadnou na školu," přiznává. O tom, že USA se co do bezpečnosti svých občanů v Kataru opravdu zatím neznepokojují, svědčí i to, že velvyslanectví USA zatím nezveřejnilo plán na evakuaci v případě války.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>