Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vědci budou pátrat po vraku křižníku Generál Belgrano
 
      Expedice časopisu National Geographic a argentinského vojenského námořnictva se připravuje pátrat po vraku vojenského křižníku Generál Belgrano, který uprostřed války o Falklandské ostrovy potopila britská ponorka.

 
Na palubě lodi 2. května 1982 zahynulo více než 300 námořníků a mnozí Argentinci dodnes tvrdí, že to byl první nepříznivý obrat ve válce, kterou měli šanci vyhrát.
Jak uvádí časopis National Geographic, jeho pátrací tým hodlá využít ponorku bez lidské posádky a pokusí se lokalizovat vrak ležící na mořském dně u jižního pobřeží Argentiny.

Odhaduje se, že loď je ve více než čtyřkilometrové hloubce v bouřlivé oblasti Atlantského oceánu asi 180 kilometrů od argentinského pobřeží. Expedice bude využívat stejně vybavení, jako v případě pátrání po Titaniku. Pokud bude úspěšná, snese ponorka dolů pamětní plaketu na uctění stovek mrtvých a natočí záběry pro televizní dokument. Potopení křižníku Generál Belgrano zůstává nadále předmětem sporu mezi Argentinou a Velkou Británií. Argentinci si stěžují, že britská jaderná ponorka potopila loď mimo 320 kilometrovou zónu vymezenou Brity a navíc v době, kdy se křižník vracel do přístavu. Britové ale argumentují, že křižník pro ně představoval hrozbu, ať byla jeho poloha jakákoli, a tedy měli právo ho potopit. Než křižník koupila Argentina, patřil americkému námořnictvu a pod jménem Phoenix jako jeden z mála přežil japonský útok na Pearl Harbour.

Argentinští veteráni z války o Falklandy expedici nadšeně vítají v naději, že se vrak podaří najít a z jeho polohy bude jasné, jakým směrem mířila příď lodi, když ji zasáhla britská torpéda. Falklandské ostrovy, ležící přibližně 600 kilometrů jižně od argentinského pobřeží a přes 13.000 kilometrů od Británie, ovládla v roce 1833 Velká Británie, která je roku 1892 prohlásila svou kolonií. Argentina na ně nadále uplatňovala nárok, a proto vzdálenou a téměř bezcennou výspu britského impéria obsadila 2. dubna 1982. Rychlý a nekompromisní zásah britských jednotek vrátil Falklandy, v románském světě označované jako Malvíny, po 74 dnech zpět pod správu Británie. Dnes na Falklandech žije téměř 3000 obyvatel, živících se převážně chovem ovcí a rybolovem.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>