Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Greenpeace zahájili kampaň za záchranu velryb
 
      Zhruba pětimetrovou nafukovací velrybu dnes instalovali před budovu Rudolfina v Praze aktivisté ekologické organizace Greenpeace. Poutačem chtějí přilákat pozornost k problematice lovu kytovců.

 
V pátek Greenpeace zahájili sběr podpisů pod petici s výzvou vládě, aby podpořila vstup České republiky do Mezinárodní velrybářské komise. Češi by se tam podle Greenpeace přidali k zemím hájícím ochranu velryb, a postavili by se tak proti státům v čele s Japonskem, které chtějí zrušit zákaz komerčního lovu z roku 1986. Greennpeace se obávají, že se Japonsku může povést přehlasovat ostatní členy komise už letos v polovině června na konferenci v Berlíně. Proto chtějí do té doby do organizace naverbovat země visegrádské čtyřky. Nafukovací velryba bude tento týden putovat po republice a potom vyrazí na Slovensko a do Maďarska. ČTK to řekl ředitel české pobočky Greenpeace Jiří Tutter. U velryby na Palachově náměstí se ve slunečném odpoledni zastavovaly desítky lidí. Někteří si brali letáky, další na speciální transparent psali vzkazy týkající se ochrany velryb. Ještě větší zájem ze strany veřejnosti Tutter očekává až bude obří hračka zdobit Václavské náměstí. Jestli zbyde ministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi (KDU-ČSL) v čas, přijde akci podpořit, řekla ČTK mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Petice za zachování moratoria zakazujícího komerční lov kytovců je zveřejněna na webových stránkách www.greenpeace.cz. Pro stát by členství v organizaci podle Greenpeace znamenalo vstupní poplatek zhruba 700.000 korun. Ministerstvo nyní sonduje, nakolik je prosazení myšlenky reálné. Záměr nyní na jeho žádost posuzuje ministerstvo zahraničních věcí. Japonské velrybářské lodě každoročně uloví několik set velryb v rámci programu pro výzkum velryb, který je povolen. Odpůrci Japonska ale prohlašují, že tento lov je fakticky také komerční, protože maso zabitých zvířat se prodává. Dalším odpůrcem moratoria z roku 1986 je Norsko, které v roce 2001 ulovilo 549 velryb, loni 674.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>