Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Rušení signálu GPS nezaručí nepříteli ochranu
 
      Irák a další potenciální nepřátelské státy mohou vlastnit techniku pro rušení globálního systému určování polohy, tedy tzv. GPS, experti amerického vojenského letectva si z toho ale příliš těžkou hlavu nedělají.

 
Podle amerických specialistů rušičky satelitního navádění nemohou mít příliš velký vliv na dráhu přesné munice a raket. Přesvědčení expertů vychází především z toho, že s takovou hrozbou se počítalo již v okamžiku, kdy se na budování systému satelitního navádění začalo pracovat. Odtud také plyne jistota odborníků vojenského letectva USA, že kdyby se v praxi na nějaké problémy s rušením signálů GPS narazilo, jsou s to tuto překážku poměrně brzy odstranit.

"Už od toho dne, kdy jsme vybudovali GPS, jsme začali pracovat na způsobech, jak překonat případné rušení signálu," konstatuje podplukovník John Carter, který slouží na ministerstvu obrany v oddělení, jež se zabývá právě touto problematikou. A ujišťuje, že "je pevně přesvědčen, že to umíme". Systém GPS je tvořen uskupením satelitů, které při obletu Země vysílají elektronické signály. GPS přijímač tyto signály vysílané z různých antén zaznamenává, spojuje je do trojúhelníkových schémat a na jejich základě pak vyhodnocuje přesnou polohu. Tyto GPS přijímače mohou být instalovány například na plavidlech, letadlech, vozidlech či na přesně naváděných pumách nebo raketách. Další variantou je ruční přenosný přijímač. Ve Spojených státech se zařízení na satelitní navádění běžně instaluje na standardní pumy o hmotnosti 250, 500 a 1000 kilogramů. Takto vybavení pumy se nazývají Joint Direct Attack Munitions (JDAM) a obvykle explodují do 13 metrů od stanoveného cíle.

Z některých informací, které v posledních dnech uvolnily americké orgány, získal Irák několik vysílačů ruské výroby schopných rušit satelitní naváděcí signál zbraní JDAM. "Všeobecně řečeno, je možné rušit například rozhlasový signál tím, že ho na stejné frekvenci překryjeme výrazně silnějším signálem," říká podplukovník Carter. Takový postup přirovnává k tomu, když se člověk snaží poslouchat nějaký hovor na druhé straně místnosti, zatímco mu další osoba křičí přímo do ucha. Ačkoli způsob, jak se dá signál GPS rušit, vypadá poměrně jednoduše, Carter říká, že by takové praktiky raději nikomu nedoporučoval. "Každého, kdo na bitevním poli vysílá nějaký signál, lze velmi snadno zaměřit, a koho lze zaměřit, tak toho je také možné zneškodnit," upozorňuje. Navíc připomíná, že rušičky GPS naprosto nezaručují své obsluze ochranu před přesně naváděnými zbraněmi: americké vojenské letectvo totiž podle něj ovládá několik způsobů, jak takový cíl zjistit a zneškodnit.

"Válečné řemeslo je souhrnem různých činností a my máme v toulci víc šípů," dodává. Jedním z takových šípů je inertní navigační systém zabudovaný do JDAM. Jde o primární navigační systém, který je sám schopen zbraň navést na stanovený cíl. Americké letectvo kromě toho používá i laserem a optikou naváděnou munici i "klasické" volně shazované pumy. Přitom se stále usilovně pracuje na dalším vylepšení systému GPS, které má satelitnímu navádění zajistit větší nezranitelnost před rušením. Takovou vlastnost má například již současná vyspělejší generace GPS II. "Jedním z rysů takové modifikace je tzv. pružná síla, která zvyšuje silovou hladinu vyzařující z GPS," upřesňuje Peter Teets z Národní agentury pro letecký průzkum. Takové zvýšení silového pole zaručuje jistou protirušící kapacitu; podle Teetse ale dojde ke skutečnému zvratu až se zavedením GPS III, tedy třetí generace satelitního navádění. K tomu by mělo dojít tak do deseti let.

"Připouštíme, že systém GPS lze rušit, proto děláme vše nezbytné k tomu, abychom zajistili výraznější odolnost proti rušení jak na úrovni satelitů, tak na straně kontrolních prvků a konečně i na úrovni koncového uživatelského zařízení," ujišťuje Teets. "Domnívám se, že děláme řadu malých, ale nezbytných kroků, které zaručí, že nám GPS bude dobře sloužit," dodává.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>