Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Stavby na Labi
 
      ÚSTÍ NAD LABEM - Ústečtí zastupitelé 22.února
zrušili svůj souhlas s výstavbou vodních děl
na Labi a přijali nové usnesení, v němž požadují za svůj souhlas od investora staveb

 
na Labi a Ministerstva dopravy a spojů výstavbu zařízení pro občany za zhruba 300 miliónů korun. Nové usnesení bylo přijato jednohlasně 30 přítomnými zastupiteli. Navrhovatel nového usnesení radní Milan Jansa (ODS) ČTK řekl, že zastupitelstvo požaduje například, aby v rámci plavebního stupně Malé Březno byla vybudována silnice spojující levý a pravý břeh Labe.
Zastupitelé také za svůj souhlas chtějí, aby investor
vodních děl na Labi a Ministerstvo dopravy a spojů vybudovalo pro občany a návštěvníky Ústí nad Labem a okolí kanál pro kanoistiku.
"Náš souhlas s výstavbou vodních děl na Labi platí jen v tom případě, že budou tyto a další požadavky splněny," řekl Jansa na dotaz ČTK. Objem investic odhadl na zhruba 300 miliónů korun.
Plavební stupně v Malém Březně a Prostředním Žlebu, které mají být vybudovány za 6,2 miliardy korun do roku 2007, umožní zlepšit plavební podmínky na Labi. Lodní doprava by tak mohla ročně po Labi přepravit tři až čtyři milióny tun zboží ročně, zatímco dosud je kvůli nízké hladině Labe to 1,3 miliónu tun.
Proti stavbě těchto jezů protestují ekologické organizace. V Ústí nad Labem to je například sdružení Přátelé přírody. Jeho členové poukazují usnesení zejména na to, že v důsledku zvýšení hladiny Labe, které je nutné pro plavbu lodí, nejen nenávratně zaniknou zdejší unikátní ekosystémy, ale ohrožen je i návrat bobra.
Náměstek ústeckého primátora Václav Pucherna (Strana
zelených) zastupitelům připomněl, že v prvních variantách se počítalo s takovým zvýšením hladiny, která by umožnila ponor lodí 280 centimetrů. Ekologům se nakonec podařilo prosadit ponor 140 centimetrů. Tato varianta doplněná řadou dalších ekologických opatření neznamená podle Pucherny zánik ekosystémů a umožňuje i
život bobra.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>