Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Michal Maier se na MS pohybuje ve třetí desítce pořadí a Lenka Šmídová přišla o bronz
 
      Michael Maier bojoval v Cádizu na světovém šampionátu v olympijských třídách ve své kategorii Finn ve třetí desítce výsledkové listiny.

 
Po šesti rozjížďkách je čtyřiadvacátý, ve třetím soutěžním dnu zopakoval přesně svá umístění z prvního, když nejprve vyrovnal vlastní dosavadní maximum patnáctým místem a následně v méně povedené jízdě skončil osmadvacátý. V čele vyrovnané soutěže je i přes nevydařenou šestou jízdu Dán Jonas Hoegh-christensen.

Výsledky:
Finn (po šesti rozjížďkách): 1. Hoegh-christensen (Dán.) 23, 2. Ainslie, 3. Simpson (oba Brit.) 28, 4. Trujillo (Šp.) 28, 5. Burrows (Ir.) 29, 6. Godefroid (Belg.) 33, ...24. Maier 108, 45. Hrubý (oba ČR) 185.

Laser (po čtyřech rozjížďkách): 1. Lima (Portug.) 7, 2. Scheidt (Braz.) 10, 3. Zbogar (Slovin.) 10, 4. Blackburn (Austr.) 12, 5. Carlsson (Švéd.) 16, 6. Murdoch (N. Zél.) 19, ...102. Trčka 103, 118. Bělunek (oba ČR) 115.

Mistral (po osmi rozjížďkách): 1. Miarczynski (Pol.) 7, 2. Rodrigues (Portug.) 29, 3. Bontemps (Fr.) 34, 4. Tobin (N. Zél.) 39, 5. Kaklamanakis (Řec.) 40, 6. Hassen (Fr.) 40, ...74. Malina (ČR) 206.

490 (po třech rozjížďkách): 1. Zandona, Trani (It.) 4, 2. Belcher, Belcher (Austr.) 11, 3. Kliger, Gal (Izr.) 12, 4. Philippe, Le Berre (Fr.) 12, 5. Doreste, Wood (Šp.) 12, 6. Marinho, Nunes (Portug.) 13, ...71. Musil, Daněk (ČR) 68.


Jen chvíli se Lenka Šmídová radovala z bronzové medaile na mistrovství světa ve španělském Cádizu. Po kolizi s Nizozemkou Carolijn Brouwerovou byl podán protest a Lenka byla v olympijské třídě Evropa z dnešní poslední jedenácté jízdy dodatečně diskvalifikována a z třetího místa klesla až na devátou pozici. Informaci zveřejnili organizátoři na oficiální internetové stránce šampionátu. Na bronzový stupínek se místo Šmídové posunula Američanka Mary Gaillardová. Z titulu se již ve středu radovala Siren Sundbyová. Norka si v deseti jízdách vybudovala takový náskok, že si poslední jízdu a soupeření o zbylé dvě medaile vychutnala z cádizského břehu. Stříbrný kov si díky vítězství v poslední jízdě zajistila světová jednička Sari Multalaová z Finska. Šmídová byla před poslední jedenáctou jízdou celkově druhá. V závěrečné rozjížďce dojela devatenáctá a klesla na bronzovou pozici za druhou Multalaovou. Jenomže na vodě došlo ke kolizi s Brouwerovou a obě závodnice podaly protest. Tři hodiny po závodu rozhodčí uznali nizozemskou výtku a diskvalifikovali českou reprezentantku. "Svědek u protestu byl zmanipulovaný, je to velice nepříjemná zkušenost," uvedla roztrpčená Šmídová . Víc se zatím nechtěla k situaci vyjadřovat. Rodačka z Havlíčkova Brodu jezdila dvě třetiny soutěže velmi vyrovnaně. Začala druhým místem a v sedmi jízdách skončila i v silném větru, který váhově lehčí jachtařce příliš nevyhovuje, nejhůře osmá. Devátou jízdu ale po předčasném startu nejela a naděje na medaili pohřbila diskvalifikace v poslední jízdě. Na mistrovství světa se Lenka poprvé výrazněji prosadila v roce 1999, kdy skončila třináctá. O rok později byla na olympiádě v Sydney sedmá a dosud největším úspěchem zůstává bronzová medaile ze světového šampionátu v Portugalsku 2001. Loni skončila v Hamiltonu pátá, čímž se kvalifikovala do Atén.

Diskvalifikace je v jachtingu jevem naprosto běžným, byť stejně jako například v chůzi velmi diskutabilním. Pravidla Mezinárodní jachtařské federace ISAF jsou totiž velmi obsáhlá a zároveň přísná. K nejběžnějším porušením regulí patří předčasný start nebo kontakt s jinou lodí či bójkou, k diskvalifikaci může vést i nepovolené pohánění lodi či její přílišné odlehčení. Protesty se mohou podávat již v průběhu jízdy: kdo se cítí poškozený, vytáhne červenou vlajku. Pokud obviněný uzná na místě svou chybu a udělá trestné otáčky, může pokračovat. Jinak mu hrozí diskvalifikace a poslední místo v jízdě. I Šmídová má s diskvalifikacemi své zkušenosti. Například letos v červenci dostala při mistrovství Evropy na Mallorce jeden trest za "nedovolený pohon", když příliš rozkývala loď a neměnila směr jízdy.

?Je to strašně těžké tyhle pravidla dodržovat a dost nefér. Můj styl z dálky vypadá, že se loď malinko víc kýve a záleží, jak to kdo posoudí," líčila tehdy Šmídová, která brala jen třinácté místo. Druhý trest dostala podobně jako dnes kvůli kolizi s jinou lodí. Nespokojená s výroky rozhodčích byla i při loňském MS, kdy skončila na páté příčce. V Kanadě ji jury vinila z nepovoleného pohánění lodě a sympatické blondýnce nepomohly ani mnohahodinové protesty. "Ani mne nevyslechli. Pak jsem se moc bála, aby si na mne rozhodčí nezasedl a zbylé dva dny jsem jezdila v lodi jako socha. Nebýt osudné diskvalifikace, mohla jsem být druhá," měla spočítáno Šmídová.


Výsledky:
Evropa: 1. Sundbyová (Nor.) 54 b., 2. Multalaová (Fin.) 62, 3. Gaillardová (USA) 81, 4. Abrahamsenová (Dán.) 84, 5. Niemannová (Něm.) 92, 6. Mackyová (N. Zél.) 95, ...9. Šmídová 113, 79. Fenclová (obě ČR) 292.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>