Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Bezpečnost v Aténách zajišťují supermoderní systémy
 
      10. srpna - Atény se několik dní před začátkem olympiády proměnily v ostře hlídanou pevnost, tedy alespoň po technické stránce. Na dění v ulicích řecké metropole dohlíží supermoderní kamerový systém, na moři patrolují lodě NATO, aliance hlídá společně s řeckými stíhačkami i vzdušný prostor.

 
Mnozí Řekové na to ale prý příliš nedbají a policisté, kteří olympijská zařízení hlídají, mají zatím přístup poněkud laxní. Taková je alespoň zkušenost reportérů agentury AP, kteří se čtyři dny před začátkem her vydali na Olympijský stadion. Bez problémů prošli několika kontrolními stanovišti; z mužů zákona v modrých tričkách, kteří se před ostrým sluncem skrývali pod stromem, jim letmým pozdravem věnoval pozornost pouze jediný. Novináři se díky akreditaci pochopitelně mohou dostat do míst, která jsou běžným divákům zapovězena. Reportéři AP se ale bez obtíží dostali až na závodní dráhu. Vzhledem k tomu, že aténské hry jsou považovány za nejstřeženější v historii, je to značně udivilo.

Na předloňské zimní olympiádě v Salt Lake City, která dosud držela primát nejvíce střežené sportovní akce dějin, by podle nich něco takového bylo nemyslitelné. Možná by bylo lepší, kdyby Řekové dali víc peněz na výcvik lidí v terénu, píše AP. Na ochranu olympiády v Aténách bylo vydáno na 1,2 miliardy eur. Pětinu bezpečnostního rozpočtu spolkl rozsáhlý digitální kamerový systém, jehož součásti již dříve použily americké a britské tajné služby. Systém čítá více než tisícovku velmi citlivých kamer s mikrofony, které hlídají nejen Atény, ale i přístavy, letiště a další olympijská sportoviště mimo metropoli. Do systému je zapojeno i 4000 aut, devět helikoptér, vzducholoď a 12 lodí. Severně od Atén sídlí navíc početná skupina vojenských specialistů včetně českých chemiků, kteří mají zajistit ochranu účastníků her v případě použití zbraní hromadného ničení. Řecká vláda tento týden přijala nabídku řeckých myslivců, kteří budou v době her hlídat venkovské oblasti a podílet se na prevenci proti lesním požárům.

Připravenost pomoci Aténám v případě teroristického útoku nejnověji oznámilo i sousední Bulharsko, které má v záloze připraveno zdravotníky. Řecké ministerstvo veřejného pořádku v pondělí vydalo rozsáhlý seznam předmětů, s nimiž je zakázán vstup do hledišť. Zapovězeny jsou pochopitelně jakékoli zbraně, ale také padělky olympijských suvenýrů, jako jsou například trička se značkami partnerů her. Diváci u vchodů budou muset vysypat z kapes i příliš velké množství mincí, vstup je zakázán s velkými zavazadly. Kvůli bezpečnostním kontrolám organizátoři doporučují dostavit se na stadiony dvě hodiny před začátkem soutěží.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>