Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Atény 2004 - Řecký jachtař zapálil olympijský oheň, hry v Aténách začaly
 
      13. srpna - Hry XXVIII. olympiády v Aténách začaly. Řecký prezident Konstantinos Stefanopulos pronesl tradiční zahajovací formuli a těsně poté, co v Řecku odbila půlnoc, zažehl olympijský vítěz v jachtingu Nikolaos Kaklamanakis oheň, který bude po příštích šestnáct dnů zářit jako symbol největší sportovní události světa.

 

Na stadionu, nesoucím jméno prvního olympijského vítěze v maratonu Spiridona Louise, tak vyvrcholil tříhodinový ceremoniál, který podle odhadů sledovaly u televizních obrazovek více než čtyři miliardy diváků. Slavnostnímu okamžiku předcházela show plná hudby a světel, inspirovaná řeckou mytologií, antikou i novodobými dějinami a zrodem olympijských her před 108 lety. V ní zaznívaly řecké bubny v rytmu srdce i techno hudba v podání nizozemského DJ Tiesta. To vše na umělém jezeře, vytvořeném dvěma miliony litrů vody, z níž chvíli tryskal oheň, spletený do pěti olympijských kruhů, aby se po ní vzápětí proháněla dětská papírová lodička. Na plochu napochodoval rekordní počet 202 výprav. Mezi nimi vůbec poprvé i zástupci z tichomořských atolů souostroví Kiribati, reprezentanti Východního Timoru nebo afghánské ženy, jimž bylo za vlády Talibanu sportování zapovězeno. Velkého potlesku se dostalo iráckým olympionikům, vracejícím se na hry po válečných útrapách. Korejci z obou části rozděleného poloostrova kráčeli ruku v ruce pod společnou vlajkou jako živý důkaz, že sport boří i ty nejpevnější bariéry.

Devátá od konce, protože pořadí určila řecká abeceda, se ve vchodu na stadion objevila česká delegace, v jejímž čele nesl vlajku plavec Květoslav Svoboda. Na čestné tribuně mezi hlavami států z devadesáti zemí tleskal i prezident Václav Klaus. Řekové, kteří přehlídku výprav zahajovali, pak také pestrobarevný průvod sportovců z celého světa uzavřeli. Plavkyně Zoe Dimoschaliová jménem sportovců složila olympijský slib, v němž zvlášť naléhavě zazněla slova o čestném zápolení bez dopingu. To už všichni netrpělivě čekali, až dorazí štafeta s olympijskou pochodní. Poslední kroky na 78 tisíc kilometrů dlouhé pouti všemi světadíly patřily Nikolaosi Kaklamanakisovi, který v roce 1996 vybojoval pro Řecko olympijské zlato v jachtingu. Teď jako poslední člen štafety doběhl k pylonu a zapálil oheň. První z 301 medailových kolekcí se začnou rozdělovat až v sobotu, ale hostitelská země si už připsala první úspěch. Navzdory spoustě problémů a pochybností dokázala, že je na hry připravena. Pořadatelům a celému Řecku za to poděkoval předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>