Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatské a řecké pobřeží a Bosnu sužuje nepřízeň počasí
 
      16.listopadu - Pokračující bouře u chorvatského pobřeží znemožňuje účinné pátrání po dvou rakouských občanech a chorvatském rybáři, které v neděli pohltilo moře. Podzimní bouře doprovázená přívalovými dešti postihla v noci na dnešek především severní Řecko, hlavně přístavní město Soluň, a způsobila značné škody.

 
Prudké větry a sněhové bouře narušily rozvod elektřiny a silniční dopravu ve velké části Bosny. Rakouské ministerstvo zahraničí dnes potvrdilo, že pátrání po Rakušanech, muži a ženě, které moře strhlo z jejich jachty v blízkosti istrijského přístavního města Pula, je stále neúspěšné a že dosud nebyla zjištěna ani jejich identita. Kromě Rakušanů je postrádán také chorvatský rybář, který byl naposledy spatřen na ostrově Krk u severochorvatského pobřeží.

Od neděle tu řádí od pevniny vanoucí bouřlivý a pro tuto oblast typický chladný vichr bóra, který dosahuje nezvykle vysoké rychlosti 200 kilometrů za hodinu a prakticky ochromil dopravu na chorvatském Jadranu. Více než 60 lidí bylo zraněno padajícími stromy a cihlami a při dopravních nehodách, informovala dnes chorvatská agentura Hina. Část hlavní silnice mezi hlavním městem Záhřebem a přístavním Splitem musela být uzavřena. Veškerá lodní přeprava na chorvatské ostrovy byla zastavena. Na některých ostrovech došlo k výpadkům elektřiny. Prudká bouře s přívalovými dešti řádila v noci tři hodiny v Soluni. Došlo tu k rozsáhlým záplavám a střed města byl několik hodin bez elektřiny. Hasiči museli odčerpat vodu z asi 60 zatopených bytů a sklepů. Zraněn nebyl nikdo. Škody způsobené bouří byly hlášeny i z oblasti Atén, kde byly uzavřeny přístavy Pireus a Rafina, a z ostrova Korfu. Bosnu postihly vichry a sněhové bouře. Jak hlásila bosenská energetická společnost Elektroprivreda, sníh, vítr a mrznoucí déšť poničily rozvodnou síť v zemi a způsobily rozsáhlé výpadky v několika městech, včetně Sarajeva. Silné sněžení narušilo silniční dopravu v Bosně. Mnohé silnice v horské části země byly zcela uzavřeny. Sníh stále padá a podle předpovědí bude padat i v příštích dnech.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>