Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Delfíni na útěku před kosatkami pronikli do novozélandské řeky
 
      25. července - Wellington ? Hejno delfínů skákavých opustilo své obvyklé prostředí v mořských vodách a vplulo do řeky na Novém Zélandu. Podle ochránců životního prostředí zřejmě prchali před dravými kosatkami.

 
Jeden z delfínů uvázl ve čtvrtek 13.7.na mělčině řeky a uhynul. Ochránci proto monitorují zbytek stáda, aby zajistili, že rovněž neuváznou, upozornila mluvčí ministerstva ochrany přírody Carolyn Smithová. "Sledujeme je. Příliv je vysoko, takže je tu naděje, že sami najdou cestu zpátky do moře."
Delfíni propluli ve středu proti proudu řeky Oruaiti z oblasti přístavu Mangonui na východním pobřeží Severního ostrova.

V oblasti přístavu byly nedávno zaznamenány kosatky, takže ochranáři pojali podezření, že se delfíni vydali proti proudu řeky kvůli vlastní bezpečnosti, vysvětlila Smithová. Podařilo se jim napočítat v říčních vodách pět jedinců.
Výzkumnice v oboru delfínů Kristy Russellová tvrdí, že zatím bezprostředně ohroženi nejsou a nejlépe bude počkat na další vývoj. "Přílišné zasahování by jim mohlo způsobit stres, který by je mohl ohrozit," upozornila.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>