Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Britská vláda nechá modernizovat jaderné ponorky Trident
 
      5.prosince - Londýn - Britská vláda se rozhodla nechat modernizovat jaderné ponorky se střelami Trident, ale současně snížit počet hlavic.

 
Záměr bude ještě projednávat parlament, ale největší odpor proti němu je mezi některými poslanci vládní Labouristické strany. S podporou opozičních konzervativců a liberálních demokratů by vláda neměla mít problém návrh prosadit i proti části vlastních poslanců. Vláda není povinna si nechat tento záměr v parlamentu schválit, ale premiér slíbil poslancům plnou debatu.
Konzervativci modernizaci jaderných zbraní podporují plně. Liberální demokraté sice podporují samostatnou britskou jadernou sílu, ale soudí, že ještě nenastal čas učinit rozhodnutí o modernizaci. Blairova Labouristická strana měla v programu v 80. letech jako svou oficiální politiku úplné a jednostranné odzbrojení Británie. Blair dnes řekl, že za nynější situace by nebylo odpovědné se jaderných zbraní vzdát.

Británie má nyní čtyři jaderné ponorky třídy Vanguard, které každá mohou mít na palubě až 16 raket Trident s vícenásobnými hlavicemi. Jejich životnost by měla skončit v roce 2024. To vyvolává u části poslanců otázku, zda je skutečně nutné přijímat rozhodnutí o modernizaci už nyní. Ponorky jsou britské, hlavice byly vyrobeny v USA, ale rozhodnutí o jejich odpálení je v rukou ministerského předsedy.

Odpůrci jaderných zbraní chtějí, aby Británie šla příkladem a navíc splnila své závazky ze smlouvy o nešíření jaderných zbraní, které ukládají všem jaderným státům, aby postupně snižovaly jejich počet. Británie má už nyní nejméně jaderných hlavic mezi "oficiálními" členy "jaderného klubu", kam vedle ní patří USA, Rusko, Čína a Francie. Británie má nyní 200 hlavic a po modernizaci se jejich počet sníží na 160. Británie jako jediný z těchto států má jako nosiče jaderných zbraní jen ponorky. Rusko má podle západních odhadů 20.000 hlavic, USA 10.000, Francie asi 350 a Čína kolem 400.

Kromě toho se za nukleární státy prohlásily Indie a Pákistán, z nichž první by podle západních odhadů mohla mít 40 až 90 hlavic a druhý 40 až 50. Předpokládá se, že jaderné zbraně má také Izrael, a to mezi 100 a 200. Severní Korea má údajně dost štěpného materiálu na asi osm hlavic.
K dalším argumentům proti britským jaderným zbraním se přidal i bývalý expert OSN na irácké jaderné zbraně Hans Blix, který nedávno v přednášce v Oxfordu varoval, že britské rozhodnutí posílí jaderné ambice Íránu. Blair to dnes odmítl a činitelé britské vlády to soukromě považují za nesmysl. Londýn pochybuje o tom, že by Teherán zastavil svůj případný vojenský jaderný program proto, že Británie zruší svůj.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>