Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Itálii zachraňují životy v moři cvičení psi
 
      20. srpna - Cittavecchia (Itálie)- Jako praví bernardýni moří se desítky psů se státním osvědčením záchranáře denně vydávají s italskými pobřežními strážemi k hlídkování na moři. Podle jejich cvičitelů nemá taková praxe v Evropě konkurenci.

 
Mladá fenka zlatého retrívra Megan a zkušená labradorka Eva, obě s obojky zdobenými jejich jménem, větří a marně se dožadují po svých pánech, aby je pustili do svěží vody.

"Pro Megan to je první léto na moři, je jí teprve dva a půl roku a moc sebou šije! Eva je naproti tomu zkušený mazák: za osm let na moři už zachránila tři lidi, mezi nimi byl šestiletý chlapec," usmívá se hrdě Maria-Rosaria Cirillová, záchranářka a cvičitelka Megan.
Obě fenky, více než 30 kilogramů svalů pod srstí barvy písku, absolvovaly stejně jako další dvě stovky psů rok a půl trvající výcvik v jednom z center Italské školy pro psy záchranáře a mohou se pochlubit stejným diplomem jako jejich majitelé.

Mezi psy vybírané pro tento druh záchranářství patří především labradoři, retrívři a novofundlanďané, což jsou rasy, které jsou k tomu morfologicky uzpůsobeny, vysvětluje Roberto Gasbarri, jenž má na starosti výcvik psů záchranářů od Latia (oblasti Říma) po jižní Kalábrii, a zároveň labradorku Evu.

Spolupráce mezi psy ze záchranářské školy a pobřežními strážemi se zkoušela experimentálně loni a letos byla posílena. V několika italských přístavech se denně naloďují kynologické týmy na čluny hlídkující v moři a na plážích.

Letos sice ještě tyto hlídky nebyly ani jednou povolány k tonoucímu či k potápějící se lodi, ale psi jsou denně cvičeni, aby byli stále připraveni při sebemenším poplachu zasáhnout.
"Psi a jejich cvičitelé se společně školí a jsou spolu ve dne v noci. Ve většině případů se oba vrhají do vody zároveň. Člověk se stará o topící se osobu a drží jí hlavu nad vodou. Potom se chytne psa, který oba dotáhne ven z vody," vysvětluje Roberto Gasbarri.
"Úloha psa je zásadní a umožňuje záchranáři, aby se nevyčerpal, především tehdy, když tonoucí propadne panice, nebo když je v bezvědomí. A především se tonoucí díky psu dostane z vody jednou tak rychleji, což není nezanedbatelné, pokud nastane zástava dechu," zdůrazňuje.

Zvíře je dokonce schopno skočit do vody samo v případě, kdy je moře rozbouřené. Pes je vycvičen tak, aby tonoucího obkroužil a umožnil mu chytit se záchranného pásu, vesty nebo lana, za něž je pak táhne.
"V jiných zemích jsou také kynologické týmy, které cvičí s pobřežními hlídkami, ale nemají tam nic oficiálně jako v Itálii a rozhodně ne v takovém rozsahu. Naše škola je největší středisko svého druhu v Evropě," zdůrazňuje Roberto Gasbarri.

Než zase půjdou zachraňovat lidské životy, zahrály si Megan a Eva chvíli na hvězdy, když se nechaly fotografovat místními obyvateli při církevním procesí v obci Montalto di Castro, jehož se zúčastnila čtyřicítka loděk, včetně člunu pobřežní stráže.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>