Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Rekonstrukce historické bitvy u ostrova Korčuly
 
      30. června - Město Korčula - Každoročně se ve vodách u ostrova Korčuly, přímo před jedinečným stejnojmenným starobylým městem, koná rekonstrukce historické námořní bitvy, k níž došlo 7. září roku 1298 ve stejné lokalitě mezi Benátčany a Janovany o nadvládu na Jadranu.

 
Byla to velká bitva, které se účastnilo na 180 velkých plavidel - galér. Na straně benátské flotily byl velitelem A. Dandolo, na straně Janovanů L. Doria. Bitva skončila velkým vítězstvím Janovanů - bylo potopeno 18 benátských galér, zahynulo na 7000 námořníků, na 7500 jich bylo zajato. Mezi zajatci byli i významní benátští velitelé, mezi nimi i proslulý cestovatel Marco Polo, údajně korčulský rodák a velitel jedné z benátských válečných lodí. Kdyby nebylo zajetí Marka Pola v korčulské bitvě, nespatřila by asi světlo světa jeho slavná kniha Milión (Il Milione), o podivuhodnostech světa, které Marco Polo poznal a jako první donesl do Evropy zprávy o životě a zvycích na Dalekém Východě. Marco Polo, po zajetí uvězněný v janovském vězení, nadiktoval v něm tuto knihu jednomu ze svých spoluvězňů.

Rekonstrukce bitvy je vždy velkou podívanou pro obyvatele Korčuly i pro turisty. Představení začíná průvodem směřujícím do přístavu, v jehož čele jde Marco Polo spolu s oběma admirály znepřátelených stran - janovským a benátských. Pak všichni usedají na svá válečná plavidla, která v rekonstrukci bitvy "hrají" dřevěné výletní plachetnice. I jejich posádka je oblečena do historických kostýmů. Obě flotily vyplouvají před staré město, kde se v Korčulském kanálu střetnou v boji. Bitva probíhá za střelby z děl, pod oblaky hustého dýmu. Boj pak končí vítězstvím Janovanů, jejichž velitelská loď pak přistává u korčulského nábřeží. Z lodí pak vystupují vítězní janovští velitelé se zajatými Benátčany. V jejich čele jde admirál Doria, který na provaze odvádí zajatého Marka Pola do městského vězení.

Pak následuje zábavní program s hudbou, přehlídkou historické hradní stráže a dalšími zábavními akcemi. Město po dobu akce osvětlují pochodně, což přispívá k jedinečné atmosféře tohoto krásného starobylého města. Ve stáncích a restauracích se nabízejí jídla, s nimiž Evropu po návratu z Východu seznámil právě Marco Polo, např. špagety nebo zmrzlina, mnohá jídla jsou ochucena kořením, před putováním Marka Pola do Orientu zcela neznámým.

Zájemci si mohou koupit i pozoruhodné suvenýry, např. pamětní minci, které se razí před domem Marka Pola a mají na reversu jeho portrét a na aversu siluetu Korčuly. K zajímavým suvenýrům patří cizokrajné koření, voňavky, drahokamy, hedvábí.

Rekonstrukcí tohoto historického námořního střetnutí je vždy slavnostně zakončena hlavní turistická sezóna na ostrově.



















Je zajímavé, že letní turistickou sezónu otevírá na Korčule v posledním květnovém týdnu zajímavá podívaná návratu Marka Pola z jeho asijského putování.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>