Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vědci našli důkaz, že syfilidu do Evropy mohl přivézt Kolumbus
 
      16. ledna - Chicago - Půl tisíciletí stará hypotéza, podle níž syfilis do Evropy přivezl Kryštof Kolumbus a jeho námořníci z Nového světa, je možná pravdivá. S novým důkazem, který teorii o "americkém" původu nákazy této pohlavní choroby podporuje, nyní přišli vědci z univerzity v Atlantě.

 
Genetická analýza bakterie, která syfilidu způsobuje, prý totiž napovídá, že jejím nejbližším příbuzným je původce tropické kožní nemoci, jež se vyskytuje výhradně v Jižní Americe.

Tým vědců, který se zabýval analýzou spirochét, tedy šroubovitých bakterií způsobujících onemocnění syfilis, vedla Kristin Harperová. Podle ní "kolumbovská" teorie o importu nemoci námořníky může platit.

"Když spojíte naše genetická data s tím co víme o epidemii v Neapoli v roce 1495, pak je tu pro kolumbovskou hypotézu velmi silný opěrný bod," myslí si Harperová.

O souvislosti první evropské epidemie syfilis s návratem lodí Kryštofa Kolumba se mluví už velmi dlouho, ale teď takový závěr podpořil rozsáhlý fylogenetický výzkum. Vědci porovnávali kmeny bakterie treponema, jež způsobuje syfilis i další choroby, na 26 místech na celém světě. A došli k tomu, že syfilis vykazuje největší příbuznost s kožní chorobou, jež se vyskytuje pouze v Jižní Americe.

Podle Harperové mohla bakterie této kožní nemoci po přemístění do Evropy zmutovat, a tak vznikl syfilis, který později na Starém kontinentě zdecimoval miliony lidí.
Kolegové Kristin Harperové ale už nyní se závěry její studie polemizují. Například Connie Mulliganová z univerzity na Floridě nepovažuje teorii o "americkém" původu syfilidy ani zdaleka za prokázanou.

Syfilis je pohlavně přenosná choroba, která dříve často končila smrtí nemocného. V současnosti je mnohem méně

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>