Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ekologové zachránili před japonskými velrybáři na 500 kytovců
 
      Sydney (Austrálie) 11. března - Ekologická organizace, která se už několik měsíců snaží v Antarktidě bránit japonským velrybářským lodím v jejich činnosti, podle svých odhadů takto zachránila nejméně 500 kytovců.

 
"Udělali jsme vše, co jsme v této sezoně mohli, a byl to docela velký úspěch. Myslím, že jsme zachránili život více než 500 velryb," prohlásil zástupce hnutí Sea Shepherd (Mořský ovčák) Paul Watson.
Kvůli nedostatku paliva se včera loď organizace, nazvaná po známém australském lovci krokodýlů Steve Irwin, vydala zpátky k australským břehům. "Teď nemáme na výběr, musíme z Antarktidy odjet. Zbývá nám paliva tak akorát na návrat do přístavu," vysvětlil Watson.
Loď uskutečnila v posledních měsících dvě výpravy, aby zabránila japonským velrybářům v lovu kytovců v antarktických vodách. Několikrát se s nimi dokonce posádka střetla. Například v lednu ekologové pronikli až na jejich palubu, kde pak byli dva dny zadržováni. A minulý týden na velrybářskou loď vrhli žluklé máslo, na něž Japonci odpověděli ohlušujícími granáty - ty vydávají jen silný zvuk.

Mezinárodní velrybářská komise minulý týden postup ochranářů odsoudila a varovala před "nebezpečnými akcemi, které ohrožují bezpečnost na moři". Watson to odmítl.
"Zatímco oni v Londýně o velrybách mluvili, my jsme byli tady a velryby jsme chránili. Takže nás mohou odsuzovat,..., ale já si myslím, že jsme posloužili našim klientům, totiž velrybám co nejlépe jsme mohli; a život každé velryby, který jsme zachránili, je pro nás vítězstvím," řekl Watson.

Japonsko tvrdí, že velryby loví kvůli vědeckému výzkumu, avšak jejich lov má pro něj čistě komerční účely - ulovení kytovci končí na jídelníčcích japonských restaurací. Fakticky tím porušují mezinárodní moratorium na lov kytovců, které je v platnosti už od roku 1986.
Letošní sezona končí za necelé dva týdny.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>