Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodníci v Lednici budou Dyji čistit od dřeva s novou lodí
 
      Lednice (Břeclavsko) 27. března - Lodníci v Lednici na Břeclavsku, kteří vozí turisty po řece Dyji v tamním zámeckém parku, dnes spustili na vodu novou loď.

 
Osmimetrovou pracovní pramici budou používat k čištění koryta, jehož značná část je nyní zanesena spadanými stromy a větvemi. O víkendu sice začala v Lednici letošní lodní sezona, z původní plavební trasy je ale průjezdná přibližně polovina.

Takzvaná zámecká Dyje protéká parkem známým četnými dřevinami. Pevnost svých zubů na nich testuje skupina asi 50 bobrů žijících v této oblasti. Před každou sezonou je proto nutné koryto Dyje čistit. Letos se na jeho horší průjezdnosti podepsaly i dvě velké vichřice, které několik stromů vyvrátily.

"Vytahování dřeva z vody je stále náročnější. Museli jsme k němu zvát jeřáby a traktory. Pracovní pramice, jíž s úsměvem říkáme Bobr, by nám mělo usnadnit práci. Bude k parku šetrnější než těžká technika," vysvětlil Martínek. Pramice má naviják umožňující stromy ve vodě nadzvednout a rozřezat.

Práce na čištění koryta začnou patrně příští týden. Do půli dubna by měla být celá lodní trasa v parku plně průjezdná. Lodě vozí turisty od zámku k vyhlídkové věži Minaret a pak dál až k romantické napodobenině gotické zříceniny Janohrad. Loni se touto trasou svezlo 35.000 lidí a zájem o projížďky se zvyšuje.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>