Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ekologové uspěli u soudu v boji proti splavnění Labe
 
      Praha 9. července - Ekologové uspěli u královéhradeckého krajského soudu se stížností související s bojem proti budování nového plavebního stupně na Labi u Přelouče.

 
Krajskému soudu loni v prosinci vrátil případ k projednání Nejvyšší správní soud. Ekologové se podle ČT opírají o stanovisko ministerstva životního prostředí. Pardubický kraj považuje verdikt soudu za unáhlený, splavnění Labe chce dál prosazovat.

"Krajský soud žalobě vyhověl, protože zjistil, že v mezidobí Městský soud v Praze zrušil důležité podkladové rozhodnutí ministerstva životního prostředí," řekl ČT mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Michal Strnad.

Plán splavnění Labe u Přelouče provází už roky řada sporů a žalob. Proti stavbě brojí především ekologové, kteří se obávají o osud ohrožených živočichů a rostlin Slavíkových ostrovů.

Se stanoviskem soudu nesouhlasí Pardubický kraj. "Soud měl počkat, než dojde k politickému jednání s ministerstvem životního prostředí, protože je to jenom o politice a o ideologii. Odborné argumenty jasně říkají, že splavnění Labe je rozumný projekt," řekl hejtman Pardubického kraje Ivo Toman. Soudní spory podle kraje i investora brání rozvoji celého regionu. Kraj bude podle hejtmana žádat ministra životního prostředí o výjimku na Slavíkovy ostrovy.

"Pokud soud zruší první rozhodnutí, soud zruší výjimku ministra životního prostředí, ministr životního prostředí následně řekne, že se ta stavba realizovat nemá a ředitelství vodních cest stále tu stavbu připravuje, tak to považuji za mrhání veřejnými prostředky," uvedl pro ČT Pavel Doucha z Ekologického právního servisu. Příprava projektu už totiž stála stovky milionů korun.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>