Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Balt u polské pevniny je díky vrakům lodí rájem pro potápěče
 
      1. září - Hel (Polsko) - Pobřeží Baltského moře podél polské pevniny postupně objevují nejen surfaři, vodní lyžaři a běžní rekreanti, ale také potápěči.

 
Podle odhadů odborníků totiž v úseku od Štětína po Gdaňskou zátoku může být ve vodě až 2000 lodních vraků. Na mapách kapitánů lodí, kteří vozí vyznavače potápění, je označeno zhruba 50 míst vhodných pro ponor.

Baltské moře je studené i v létě. Ale díky chladu vraky lodí přetrvaly desítky a někdy i stovky let. "V Jadranu či Středozemním moři se na dřevo vrhají různí mořští živočichové a vyšší teplota přispívá k rozpadu potopených lodí, to se u nás nemůže stát," řekl ČTK pracovník potápěčské školy na poloostrově Hel Piotr Galiński.

Výprava na Balt prý stojí za to, ačkoli záruka dobré viditelnosti neexistuje. "Jeden den je vidět na 30 metrů a druhý den člověk sotva dohlédne na vlastní ploutve," popsal Galiński. Baltské moře je pod hladinou prý zelené, občas vypadá jak louka, protože v něm žije množství řas.

Mezi podvodní atrakce Baltu však nepatří živočichové, ale jachty, námořní i cestovní lodě, potopené ponorky, rybářské lodě. "Dno je poseté vraky, během válek byly zatopeny u pobřeží stovky námořních jednotek," řekla ČTK pracovnice muzea na Helu.
Vraky jsou nejen skvěle zachovalé, ale jsou to navíc historické objekty. "Na Floridě je sice možné se potápět v teplé a průzračné vodě, ale objekty jsou pouze atrapami speciálně potopenými pro turisty. Takový trochu Disneyland. U nás leží na dně kolosy, které jsou němými svědky skutečných historických událostí," popsal Galiński.
Třeba takový vrak polského torpédoborce potopený v roce 1939 třemi bombami u přístavu na Helu leží v hloubce sotva sedm až 15 metrů. V jeho okolí lze narazit na části vybavení či munice.

Hodinu cesty loďkou od něj leží vrak americké lodi Delfina, která byla na konci 50. let potopena kvůli cvičení potápěčů ze zvláštních oddílů. Nyní se k němu může potopit každý vyškolený potápěč.
Oblíbeným cílem milovníků podvodního světa je také vrak Groźny (Hrozný), ležící v hloubce 16 metrů. Mnohem hlouběji v okolí Helu leží tři hitlerovské vraky.

V Baltském moři je potopen také vrak první německé ocelové lodi či zbytek švédské lodi ze 17. století, jsou v něm vraky německých tankerů, velkých rybářských lodí, ponorek, výletních lodí. "Je to skutečná plejáda podvodních atrakcí, kterou začínají odhalovat potápěči z celého světa. Jezdí k nám nejen Poláci, Němci či Italové, ale i Američané," uvedl Galiński. Pokud prý zájemce neodstraší ledová voda, tak se téměř všichni do Baltu a jeho světa vraků zamilují.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>