Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
USA povinně omezují rychlost lodí u pobřeží kvůli ochraně velryb
 
      Washington 8. prosince (ČTK) - Velké lodě musejí před východním pobřežím USA od nynějška plout rychlostí nanejvýš deseti uzlů (necelých 19 kilometrů za hodinu),

 
aby byly schopny vyhnout se případné srážce s velrybami černými (Eubalaena glacialis). Příslušné nařízení amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA) vstupuje v platnost od úterý.

Velryby černé patří ke druhům nejvíce ohroženým vymřením a jejich celkový počet v oceánech za posledních 25 let nepřekročil 300 jedinců, zdůvodnil MOAA své rozhodnutí.

Tito kytovci dosahují délky až 17 metrů a váží kolem 100 tun. Léto tráví před kanadskými břehy, kde nacházejí dostatek potravy. Na podzim se začínají stěhovat k jihu, nejčastěji k pobřeží amerických států Georgia a Florida, kde samice přivádějí na svět mláďata. Dříve byly často loveny kvůli silné vrstvě tuku, který pod kůží kryje jejich těla. Jde o poměrně pomalá zvířata, která se udržují blízko hladině. Proto může snadno dojít k jejich srážce s loděmi a častěji než jiní kytovci se také lapí do vlečných sítí průmyslově lovících rybářských plavidel.

Omezení rychlosti na deset uzlů pro lodi delší než 20 metrů bylo doporučováno už v minulosti, málokterý kapitán ale na to dbal. Od nynějška bude omezení rychlosti povinné pro lodi od uvedené velikosti, platit bude v zóně 20 mil (asi 37 kilometrů) od atlantského pobřeží Spojených států časově omezeně - vždy podle ročního období a místa, kde se ohrožení kytovci právě nacházejí. Kapitáni lodí připlouvajících nebo odplouvajících z frekventovaných přístavů USA na Atlantiku od Bostonu přes New York po Jacksonville a Miami se budou povinni vždy informovat o situaci.

Podle propočtů amerických mořských biologů může opatření zachránit nejméně dvě samice velryby černé ročně. Statistiky NOAA zdokumentovaly od roku 1970 přes 70 úmrtí velryb černých, z toho nejméně polovina jde na konto srážky s lodí nebo vlečných sítí. Vzhledem k tomu, že zdaleka ne každý případ se daří zdokumentovat, je reálný počet takových úmrtí odhadován na čtyřnásobek, tedy téměř 300 kusů za téměř 40 let.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>