Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Nad Atlantikem podle meteorologů příští rok vznikne sedm hurikánů
 
      Washington 11. prosince - V příštím roce se nad Atlantským oceánem vytvoří sedm hurikánů, z nichž tři budou velmi silné.

 
Rok 2009 tak bude stejně jako letošek z dlouhodobého hlediska nadprůměrný co do počtu tropických bouří, uvedli v dnešní zprávě meteorologové z Coloradské státní univerzity. Nejméně jeden ze silných hurikánů navíc podle nich pravděpodobně zasáhne pobřeží Spojených států.

Meteorologové předpokládají, že nad Atlantikem vznikne celkem 14 tropických bouří, v nichž rychlost větru přesahuje 63 kilometrů za hodinu. V hurikán, který má rychlost větru nejméně 119 kilometrů za hodinu, se zformuje sedm z nich.

Během hurikánové sezóny, která nad Atlantským oceánem trvá od června do listopadu, vznikalo v posledních 50 letech ročně průměrně 9,6 tropické bouře, včetně 5,9 hurikánu.

Pro letošní rok předpovídal tým z Coloradské státní univerzity zformování 13 tropických bouří, včetně sedmi hurikánů. Meteorologové z amerického Národního střediska pro hurikány na Floridě nakonec zaznamenali 16 bouří, z nichž se osm změnilo v hurikán. Pět hurikánů bylo označeno za velmi silné, protože dosáhlo třetí kategorie na Saffirově-Simpsonově stupnici s rychlostí větru přes 178 kilometrů za hodinu.

Nejhorší hurikánovou sezónu v posledních desetiletích přinesl rok 2005. během něj vědci napočítali nad Atlantikem celkem 28 tropických bouří, z nichž 15 přerostlo v hurikán. Mezi nejničivější z nich patřila Katrina, která zdevastovala New Orleans a připravila o život na 1300 lidí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>