Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Francouzský jachtař v závodě Vandée Globe bojoval o život
 
      8. ledna - Francouzský závodník Jean Le Cam se ocitl v ohrožení života, když se jeho loď převrhla nedaleko mysu Horn.

 
Po vyslání nouzového signálu byl nakonec zachráněn krajanem Vincentem Riouem, jenž se rovněž účastní sólového závodu jachet Vendée Globe.

Le Camova loď měla v boku trhlinu a v úterý se v časných ranních hodinách převrátila do studených jihoamerických vod. Organizátoři závodu zachytili nouzový signál volání o pomoc a zalarmovali ropné tankery i další lodě v blízké oblasti. Dlouho nebylo zřejmé, zda je jachtař ještě naživu, po sedmi hodinách ale opět přišel tísňový signál. V obtížných podmínkách se nakonec devětačtyřicetiletý dobrodruh dočkal pomoci.
"Třikrát jsem se k němu snažil dostat a nešlo to, tak jsem počtvrté zkusil připlout ještě blíž. Když vidíte kamaráda, který se s každou další vlnou potápí víc a víc, tak vás napadne, že by ta další vlna mohla být jeho poslední," popsal drama Riou.

Oba Francouzi spolu bojovali o vítězství v tomto závodě před čtyřmi lety, kdy Le Cam dosáhl kýženého břehu jen o sedm hodin později než Riou. Současného ročníku už se účastní pouze 14 z původně přihlášených 30 lodí, které 9. listopadu odstartovaly od francouzských břehů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>