Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
V Lednici budou lodě vozit turisty až k Minaretu
 
      Lednice (Blanensko) 10. března - V Lednici na Břeclavsku začnou letos nově vozit lodě turisty až k Minaretu - historickému objektu sloužícímu jako vyhlídková věž.

 
Od loňského podzimu se podařilo za 600.000 korun splavnit 300 metrů dlouhý úsek na Staré Dyji. První z plavidel zamíří k Minaretu 11. dubna, řekl dnes ČTK Jaroslav Martínek ze společnosti 1. plavební.

Stará Dyje protéká severní částí parku. Plavidla nemohla až dosud proplouvat k Minaretu, protože jim v cestě stál jez poškozený nedávnými záplavami. Z větší části bylo nyní toto zařízení odstraněno tak, aby už pro plavidla nepředstavovalo překážku.

Koryto řeky bylo vyčištěno, což je důležité pro protipovodňovou ochranu parku. Protéká jím nejen Stará, ale i Zámecká Dyje. V centru parku je i několik rybníků. Vodní plochy jsou propojeny tak, že po části z nich lze proplouvat.

Na vodních plochách v zámeckém parku vozí turisty flotila pěti plavidel. Ročně si z nich prohlédne zámecký park na 40.000 lidí. Lednický zámek je coby součást Lednicko-valtického areálu zapsán od roku 1997 na seznamu památek UNESCO.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>