Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Čtyři obce se k osobní lodní dopravě na Labi letos nepřipojí
 
      Litoměřice 11. června - Dolní Zálezly na Ústecku a Libochovany, Nučnice a Libotenice na Litoměřicku se letos nepřipojí k projektu veřejné lodní dopravy na dolním Labi,

 
jak měly původně v plánu. Kvůli nedostatku peněz totiž nebudou v obcích hotová pevná přístaviště pro osobní lodě. ČTK to dnes řekla Eva Břeňová, která mediálně zastupuje litoměřickou radnici.

S výstavbou přistávacích mol v obcích Ředitelství vodních cest (ŘVC) nezačalo letos na jaře, jak původně plánovalo, ale hodlá ji zahájit až na podzim. Podle ředitele ŘVC Miroslava Šefary správce vodní cesty vyžadoval stavbu pevných přístavišť, nikoli plovoucích, proto se cena vyšplhala až na 95 milionů korun. "Pro letošek je přitom k dispozici jen deset milionů korun. Zbývající část má opět pocházet ze Státního fondu dopravní infrastruktury," řekla Břeňová. Termínem dokončení přístavišť ve čtyřech obcích má být nově duben 2010, proto se obce připojí k projektu pravidelné veřejné lodní dopravy až v té době.

K projektu se letos na jaře připojilo město Štětí, kam loď Porta Bohemica z Litoměřic nově pravidelně vyplouvá. V těchto dnech se uskutečňují jednání o tom, zda se k projektu připojí Mělník. "Představa je taková, že by na trase Roudnice nad Labem - Dolní Beřkovice - Mělník začala plout loď Porta Bohemica 2," řekl dnes litoměřický místostarosta Jaroslav Tvrdík. Není jisté, zda se tak stane ještě letos o letních prázdninách, nebo až v příštím roce. "Je totiž třeba pečlivě připravit marketing," uvedl ředitel Centra cestovního ruchu Litoměřice Kamil Soukup.

Zástupci obcí, které spolupracující na provozu lodní dopravy v regionu, se na jednání dohodli také na termínu valné hromady, na níž chtějí založit obecně prospěšnou společnost Labská paroplavební. Má se tak stát 29. června v Litoměřicích. "Obecně prospěšná společnost má šanci získat finance z různých dotačních titulů,? dodal Tvrdík.

Ve veřejné lodní dopravě začala od května jezdit nová, téměř padesátimetrová loď Porta Bohemica 1 pro 300 osob. Projekt zahájilo loni 1. května pět měst a obcí. Na trasách mezi Roudnicí, Litoměřicemi a Ústím nad Labem se v loňské sezoně na předchozí lodi Porta Bohemica svezlo celkem 17.000 lidí. Obce daly loni na podporu provozu 950.000 korun a s výsledkem byly spokojeny.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>