Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Britská firma nabízí námořníkům zábavu a vzdělávání přímo na moři
 
      Londýn 20. srpna -- Nalézt díru na trhu se podařilo společnosti specializující se na školení a zábavu námořníků.

 
Snaží se ukrátit dlouhou chvíli námořníkům, kteří zůstávají na palubách ropných tankerů kotvících v evropských vodách. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Společnost Walport International, pobočka anglické společnosti Headland Media, nabízí balíčky na posílení morálky námořníků na palubách lodí kotvících u centrálního přístavu v Rotterdamu a v anglických vodách. "Izolace a nuda se mohou pomalu začít vkrádat. Naše balíčky jim jsou proto zasílány v krabicích jako vánoční dárky," uvedl šéf oddělení prodeje společnosti Walport Rob Parkin.

Mezi nabízené výrobky patří herní konzole, přístroje s možností připojení na internet, filmy a populární televizní seriály. Námořníci si mohou zakoupit také odbornou literaturu, učebnice a noviny v jedenácti jazycích, aby si mohli vylepšit své odborné i jazykové znalosti. "Každé dva nebo tři měsíce dodáváme také nové filmy a časopisy v jazycích podle národnosti posádky," uvedl Perkin.

Některé tankery zůstaly od loňského listopadu kotvit na moři poté, co společnosti zjistily, že se jim vyplatí skladovat ropu přímo v tankerech. Díky stávajícím trendům v cenách ropy se naftařským společnostem vyplatí skladovat ropu déle a prodávat ji potom za vyšší cenu.

Ropné tankery proto často zůstávají zakotveny blízko hlavních přístavů, ve kterých by se námořníci mohli vydovádět. "Mnoho námořníků zůstává na palubě, protože námořní společnosti musí platit za lůžko a lůžka momentálně nejsou k dispozici," uvedl jeden z úředníků rotterdamského přístavu Tie Schelletens.

Když byla situace okolo cen ropy nejvíce vyhrocená, kotvilo podle Schelletense ve vzdálenosti okolo 15 kilometrů od rotterdamského přístavu až 90 tankerů. Kvůli poměrně klidným vodám kotví lodě také v Lamanšském průlivu a u středomořského ostrova Malta.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>