Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Lodní řády a přehled lodních linek na sezónu 2010 - Chorvatsko.
 
      Ceny lodních lístků budou vyhlášeny až těsně před sezónou.

 
Hlavním provozovatelem lodní dopravy na chorvatském Jadranu je společnost Jadrolinija (www.jadrolinija.hr). Rozeznává následující druhy lodní přepravy:
- trajektové linky
- lodní linky
- rychlé lodní linky
- rychlé pobřežní trajektové linky
- mezinárodní trajektové linky.
Plavební řád je rozdělen do oblastí (s výjimkou posledních dvou typů přepravy), a to na:
- rijeckou
- zadarskou
- šibenickou
- splitskou
- dubrovnickou.
Na základně informací od společnosti Jadrolinija a dalších přepravců jsme zpracovali lodní řády trajektových linek a přehled lodních linek na sezónu 2010 (odkazy najdete v MENU po levé straně). Přepravci zatím nezveřejnili ceny lodních lístků pro sezónu 2010 - změny obvykle vyhlašují těsně před začátkem platnosti sezónního lodního řádu, a proto zatím ponecháváme údaje z roku 2009.

Lodní řády
S platností od letošního roku mají být vydávány celoroční lodní řády s rozdělením na mimosezónní a sezónní období, aby již začátkem kalendářního roku měli pracovníci v cestovním ruchu přehled o jednotlivých lodních spojích v turistické sezóně a mohli z nich vycházet při zajišťování služeb. Letos se tak nestalo a se zpožděním byly vydány až k 8. březnu 2010.
Lodní řády pro sezónní období jsou letos platné od 1. června do 30. září 2009. Vzhledem k tomu, že české turisty nejvíce zajímají trajektové linky přepravující cestující i vozidla z pevniny na ostrovy, uvádíme na našich stránkách podrobné lodní řády lokálních trajektových linek podle jednotlivých oblastí, kde si každý může najít v tabulce konkrétní linky odjezd vhodného trajektu - viz MENU vlevo.
U lodních linek (tedy bez možnosti přepravy vozidel) uvádíme pouze přehled, který poskytuje základní informaci o tom, odkud, kam a jak často pravidelné lodní spoje jezdí. Na stránkách přepravců pak lze vyhledat konkrétní údaje o odjezdech.
Lodní řády trajektových linek jsme již aktualizovali pro sezónu 2010. V případech, kdy se nám nové údaje zatím nepodařilo zjistit (přepravce je dosud nezveřejnil), viditelně označujeme loňské údaje 2009. Jakmile získáme nové, uvedeme je.
Turisté, kteří chtějí cestovat lodí či trajektem v období mimo turistickou sezónu, tj. od 1.1. 2010 do 31.5. 2010 a od 1.10 do 31.12., si mohou požadované spoje vyhledat na stránkách společnosti Jadrolinija a dalších přepravců. Je třeba počítat s tím, že počet linek i spojů je v tomto období značně redukován.
Jadrolinija si vyhrazuje možnost změn lodního řádu i cen v průběhu sezóny.

Ceny lodních lístků
V tabulkách lodních řádů lokálních trajektových linek ponecháváme pro informaci loňské ceny, tedy pro sezónu 2009. S aktualizací musíme počkat do doby zveřejnění ceníků na letní sezónu 2010, což bývá těsně před začátkem platnosti sezónního lodního řádu, tedy koncem května.
Ceny lodních lístků najdete v dolní části tabulky u každé trajektové linky (rozděleny do jednotlivých oblastí - MENU vlevo), přičemž jsme vybrali pouze nejobvyklejší kategorie vozidel:
- A - za osobu
- B - osobní automobil: výška ≤ 2 m, délka ≤ 5 m, počet sedadel ≤ 9
- C - osobní automobil: výška > 2 m, délka > 5 m, počet sedadel ≤ 9
- D - zavazadlový přívěs: délka ≤ 3 m (za délku 3,01 až 5,00 se platí jako za osobní automobil do 5 m délky)
- E - kempingový přívěs, obytný automobil, přívěs pro loď: délka ≤ 5 m
- F - kempingový přívěs, obytný automobil, přívěs pro loď: délka 5,01 - 7,0 m
- G - kempingový přívěs, obytný automobil, přívěs pro loď: délka > 7 m
- H - motocykl
- I - jízdní kolo
Všechny uváděné ceny u trajektových linek jsou sezónní, tj. od 1. června do 30. září 2009. Ceny mimosezónní jsou cca o 20 % nižší.
Každá dospělá osoba musí mít při vstupu na trajekt platnou jízdenku. Děti od 3 do 12 let mají slevu 50% a děti do 3 let cestují zadarmo.
Cena přepravného za vozidlo se liší podle druhu vozidla a podle jeho rozměrů.
Podrobný ceník je k dispozici na stránkách společnosti Jadrolinija či dalších přepravců (viz níže).

Prodej lodních lístků
- Lodní lístky na lokální trajektové linky, lodní linky a rychlé lodní linky se v Chorvatsku prodávají v prodejních kancelářích přímo v přístavech. Zakoupení jízdenky nezaručuje okamžitou přepravu. Naloďování vozidel na trajekty probíhá podle toho, jak jsou volná místa. Když se trajekt naplní, je třeba čekat na další spoj.
- Rezervace místa na lokálních trajektových, lodních a rychlých lodních linkách není bohužel možná. Výjimkou jsou trajektové linky Zadar - Ist - Olib - Silba - Premuda - Mali Lošinj, Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Molat - Ist, Zadar - Bršanj - Rava, Šibenik - Zlarin - Žirje, na které lze lístky předem rezervovat u agentury Jadrolinije v Zadaru, případně v Šibeniku.
- Lodní lístky na mezinárodní trajektové linky a rychlé pobřežní trajektové linky se prodávají předem, vč. přepravy cestujících (kabiny různých kategorií, nejlevnější je turistická paluba) a vozidla. I v České republice je lze zakoupit koupit v některých cestovních kancelářích.

Další provozovatelé lodní dopravy, např.:
- Rapska plovidba Rab - www.rapska-plovidba.hr
Provozuje trajektovou přepravu na lince Jablanac - Mišnjak na Rábu a lodní linku z Rábu na Pag.
- Mediteranska plovidba Korčula - www.medplov.hr
Provozuje lodní linku Orebić - Korčula (Dominče).
- Linijska nacionalna plovidba (dříve SPLIT TOURS) - www.lnp.hr
Provozuje několik lodních linek ve Splitské oblasti a nově trajektovou linku Valbiska (Krk) - Lopar (Ráb).
- G & V Line Dubrovnik - www.gv-line.hr
Provozuje tři rychlé lodní linky, a to jednu z Dubrovníku na Šipan, Mljet, Korčulu a Lastovo, další dvě pak ze Zadaru na severodalmatské ostrovy.
Trajektové a lodní linky těchto společností jsou zahrnuty v našich přehledech.

Fronty v přístavech o prázdninových víkendech
Pokud chcete cestovat trajektem na ostrovy (zejména na ty nejnavštěvovanější - Cres, Brač, Hvar aj.) v nejexponovanější den - v sobotu, kdy se střídají ubytovací turnusy, musíte počítat s tvořením front v přístavech. Můžete čekat i několik hodin, než se na trajekt dostanete. To se netýká jen prázdnin, ale také června a září. Pokud můžete, vyhněte se cestování v sobotu!

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>