Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Unikátní lodní výtah na Orlíku opět slouží veřejnosti - tisková zpráva
 
      Přehrada Orlík, 29. dubna 2012 - v neděli se opět dal do pohybu unikátní lodní výtah na přehradě Orlík.

 
Při pravidelné zimní odstávce byl zvětšen přepravní vozík zdvihadla. Tato úprava umožní dalším 700 lodí registrovaných v ČR, které se dříve do vozíku nevešly, využít jeho služby.

Slavnostním křtem inovovaného vozíku na koruně hráze přehrady Orlík odstartovala letošní plavební sezóna na Vltavě. Vozík výtahu prošel poslední rekonstrukcí v roce 1976 a od té doby 35 let pomáhal malým plavidlům překonat přehradu. Investor projektu Ředitelství vodních cest ČR a Povodí Vltavy, státní podnik ho nyní nákladem 1,14 mil. Kč vč. DPH inovovaly. Zvětšený vozík nyní převeze lodě do rozměrů 3 x 8,5 metru a hmotnosti 3,5 tuny. Přestože zvětšení vozíku mělo technická omezení, takže je jen o 50 cm širší, umožní tato změna přepravit o 700 lodí registrovaných v ČR více. Ty se totiž dříve kvůli své šířce do vozíku nevešly.

Lodní výtah na Orlíku je unikátní nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Překonává výšku více než 70 m a přepravení lodi po 277 m dlouhé kolejové dráze trvá bezmála 20 min. Výtah byl postaven při výstavbě orlické přehradní hráze a způsob přepravy lodi se od té doby nezměnil. Vozík je ve stanici zanořen do vody tak, aby loď do něj vjela. Následně je přivázána, takže po jeho vynoření visí na kurtách. Přeprava po kolejích probíhá na sucho. V horní části dráhy je vozík vždy otočen, aby byla loď při zanoření vozíku v koncové stanici schopna pohodlného vyplutí.


O Ředitelství vodních cest ČR
ŘVC ČR je organizační složkou státu, zřízenou Ministerstvem dopravy k zabezpečení přípravy a realizace výstavby a modernizace dopravně významných využívaných vodních cest a dalších staveb nutných pro provoz na vodních cestách.

Kontakt:
Ředitelství vodních cest ČR
Václav Straka
tiskový mluvčí
E: straka@rvccr.cz
T: 267 132 801
M: 602 368 719

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>