Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na bračském letišti budou moci přistávat i větší letadla
 
      Před třemi léty hrozilo letišti na ostrově Brač ukončení provozu, ale naštěstí se našel investor, který toto jediné letiště na středodalmatských ostrovech zmodernizuje a vytvoří takové podmínky, aby mohlo přijímat i větší letadla.

 
Tímto investorem je hotelový řetězec Bluesun Hoteli, který má své hotely v letoviscích Bol na Brači, v Brela, Tučepi a Starigrad-Paklenica. Jako nový většinový vlastník letiště vykoupil potřebných tisíc hektarů pozemků a investoval do rekonstrukce letiště přibližně 5 milionů kun. Problémem bračského letiště byla jeho krátká přistávací a vzletová dráha o délce 1400 metrů, vybudovaná v roce 1992, na níž mohly přistávat pouze malá letadla do 50 cestujících. Nyní se dráha prodlouží na 1 760 metrů a tato délka již dostačuje letadlům o kapacitě 150 cestujících, např. Airbusům A320. Kromě toho budou zajištěny úpravy letiště podle současných předpisů, včetně bezpečnost, signalizace a osvětlení, bude zmodernizována i budova letiště. Celý projekt má být dokončen v příštím roce.

Letiště na Brači bude pak ze všech evropských letiště dostupné za jednu až dvě hodiny. Například let z Vídně na bračské letiště bude trvat 45 minut, ze Záhřebu 35 minut. Již letos budou na Brači přistávat letadla ze Záhřebu, z Vídně, Lince Paříže, Bruselu, Neapole, Bari a dalších evropských měst. Probíhají intenzivní jednání s nízkonákladovými společnostmi a první dohoda na rok 2018 byla uzavřena se německou společností Eurowings, kterou vlastní Lufthansa. Podle dosavadních předpokladů by se měl provoz na bračském letišti zvýšit o 60 až 70 procent, tedy ze současných 15,5 tisíc cestujících na 25 tisíc cestujících ročně. Letiště se nachází v nadmořské výšce 541 metrů, 14 kilometrů severovýchodně od Bolu a 30 km jihovýchodně od Supetaru.
Informace: Airport Brač

Zdroj informací:
Slobodna Dalmacija: www.slobodnadalmacija.hr; www.chorvatsko.cz

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>