Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jak se vyhnout pracnému čištění lodi v průběhu i na konci sezóny
 
      Přípravy na novou plavební sezónu jsou v plném proudu. Chcete letošní rok strávit co nejvíce času na vodě? Přečtěte si náš nový článek pro všechny majitele lodí, kteří si chtějí zjednodušit jejich pravidelnou údržbu.

 



Zachycování nečistot jako problém číslo jedna


Na laminátovém povrchu lodí se zachytávají nejrůznější nečistoty. Laminát jako porézní materiál je také náchylný k zarůstání řas. Zejména u starších lodí vám tak mytí boků a spodních částí může zabrat celý den. Zachycené nečistoty navíc nevypadají dobře a u plachetnic dokonce snižují rychlost plavby.

Stále více majitelů lodí proto hledá způsob, jak si pracné čištění usnadnit. Jednou z možností je aplikace dokonale hladké fólie na lodě, která zachytávání nečistot omezuje. Údržba plavidla během i na konci sezóny bude díky tomu méně pracná a rychlejší.


Renovace boku lodi černou metalickou folií, zdroj: glassgarant.cz
Renovace boku lodi černou metalickou folií, zdroj: glassgarant.cz


Méně odřenin a škrábanců potěší


Zkušené firmy používají na polepy lodí nejkvalitnější folie 3M nebo ORACAL. Vynikají totiž značnou odolností i v nepříznivých podmínkách. Díky tomu poskytují vysokou ochranu proti běžnému opotřebení a poškrábání během plavby, kotvení či závodů. Poškozenou část lze navíc snadno opravit - stačí původní folii odlepit a vyměnit za novou.

Při použití kvalitního lepidla a profesionální aplikaci se můžete spolehnout také na vysokou trvanlivost folií. Minimální udávaná životnost je 3-7 let. Podle zkušeností z českých vod se však ani po 12 letech od aplikace neodlepují a spolehlivě chrání spodní části lodí.


Aplikace červené metalické fólie na boky a záď lodi, zdroj: glassgarant.cz
Aplikace červené metalické fólie na boky a záď lodi, zdroj: glassgarant.cz



Snadná renovace i změna vzhledu


Polepy určené pro všechny typy lodí se vyrábí čiré, barevné nebo třeba perleťové. Snadno tak změníte barvu lodi nebo pomocí tiskové fólie s vlastním motivem celý její vzhled. Díky UV ochraně jsou navíc stálobarevné i po několika letech na vodě.

Ukázkové vzorníky fólií na lodě najdete na stránce www.glassgarant.cz/folie/folie-na-lode/.


Jednoduché a pohodlné čištění


Fólie na lodích nevyžadují prakticky žádnou údržbu. Stačí je na konci sezóny omýt tlakovou vodou, otřít a za krátkou chvíli bude loď jako nová. Na ukázku z čištění se můžete podívat na následujícím videu.




Zachovalý povrch i po mnoha letech


Pokud budete chtít svou loď někdy v budoucnosti prodávat, vyplatí se přemýšlet o foliích také z finančních důvodů. Kvalitní polep je investicí, která pomáhá zachovat cenu plavidla. I po několika letech na vodě totiž bude laminát pod vrstvou fólie stále pěkný a zachovalý. Díky tomu svou loď prodáte za vyšší cenu.


Aplikace fólie a řezané grafiky na boky lodi, zdroj: glassgarant.cz
Aplikace fólie a řezané grafiky na boky lodi, zdroj: glassgarant.cz


Antifouling nebo fólie?


Proti zachycování nečistot se osvědčily také antifoulingové nátěry. Mají ale jednu velkou nevýhodu. Antifouling je trvalá úprava, kterou můžete změnit pouze další vrstvou nátěru. Fólie se dají kdykoli odstranit a vyměnit za jiné - samozřejmě bez poškození laminátu.

Podrobnější srovnání antifoulingu a fólií najdete v samostatném článku (pro zobrazení článku klikněte zde).


Mohlo by vás zajímat


- Instalace fólií na spodní část lodi až pod vodorysku obvykle trvá 2-3 dny. Aplikaci polepu je možné provádět kdykoli během roku.
- Rozsáhlou fotogalerii, ve které se můžete inspirovat, najdete na www.folie-na-lode.cz.
- V zahraničí se folie používají pro ochranu lodí ve sladké i slané vodě.



Autorem tohoto článku je společnost GLASSGARANT PRAHA, která jako první firma v ČR začala nabízet fólie na lodě. Od té doby zajišťuje aplikace folií na plachetnice, motorové čluny, jachty i další plavidla. Využívá při tom prostory s kompletním zázemím pro lodě do hmotnosti 2 t a velikosti 9 m. Folie od této společnosti úspěšně chrání desítky lodí nejen v českých, ale třeba i v chorvatských vodách.

GLASSGARANT PRAHA ; redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>