Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Renovace vzhledu a spodní části lodí pomocí folií
 
      Nad renovací vzhledu a spodní části (boků) lodi začne dříve či později přemýšlet každý majitel motorového člunu nebo plachetnice. Co vás čeká a jak postupovat, aby výsledek dopadl podle vašich představ?

 

Motorový člun před renovací původní barvy, zdroj: glassgarant.cz
Motorový člun před renovací původní barvy


Vyberte si tu správnou cestu


Existují dva způsoby, jak provést renovaci boků lodi. Nový nátěr patří mezi rozšířená a časem osvědčená řešení. Druhou možností jsou folie na lodě, které přináší jednu velmi důležitou výhodu - jako odolná dodatečná vrstva chrání loď proti poškrábání. I po několika letech na vodě tak může být laminát pod folií ve stejném stavu jako při aplikaci polepu.

Renovace pomocí nového laku obnoví původní vzhled, ale poskytuje pouze omezenou dodatečnou ochranu. Když budou navíc folie poškozené, snadno je odstraníte a vyměníte za nové. Pokud škrábance neproniknou až do laminátu, není nutné podklad opravovat. Nátěr však odstranit jednoduše nejde, můžete jej pouze přetřít další vrstvou.

Na druhou stranu fólie nejsou vhodné pro spodní části lodí pod vodoryskou, pokud je laminát již opotřebený. Ani po důkladném očištění totiž nebude jejich přilnavost na spodní části pod vodou 100%. To samé platí pro lodě s antifoulingem. Folie na těchto místech již není vhodné používat a renovaci lze provést pouze další vrstvou nátěru.


Motorový člun před renovací původní barvy, zdroj: glassgarant.cz
Motorový člun před renovací původní barvy


Renovace vzhledu pomocí folií je tak ideálním a rychlým řešením, které promění spodní části lodi do staronového nebo zcela nového designu. Inspiraci můžete snadno čerpat na internetu. Stačí do vyhledávače Google zadat "wrapping boat" a mezi obrázky najdete stovky realizovaných polepů z celého světa.

Na původním vzhledu přitom nezáleží. Kvalitní renovaci lze provést bez ohledu na to, zda je spodní část jednobarevná nebo obsahuje barevné pruhy či nápisy. Fólie jsou také ideální řešení v případech, kdy chcete mít na bocích lodi vlastní grafiku. Budete mít totiž mnohem více možností a snadno lze dosáhnout téměř libovolného výsledku.


Renovace původního vzhledu pomocí folie stejné barvy, zdroj: glassgarant.cz
Renovace původního vzhledu pomocí folie stejné barvy


Jak probíhá renovace boků lodi pomocí fólií



1. Pečlivá příprava podkladu se vyplatí


Před aplikací fólie je nutné důkladně očistit boky lodi a opravit stávající poškození jako jsou škrábance nebo uštípnutý laminát. Nejlepší je použít speciální tmel na laminát (gelcoat) nebo klasický tmel na plasty. Všechny nerovnosti stačí zaplnit tmelem a vyleštit do hladka s použitím plniče.

  • Folie mají dostatečné krycí schopnosti, a tak není nutné opravené části barevně přizpůsobit zbytku lodi. Podklad ale musí být opravený a zbavený řas i jiných nečistot. Pečlivá příprava je zkrátka investicí, díky které se prodlouží životnost polepu.


Renovace původního vzhledu pomocí folie stejné barvy, zdroj: glassgarant.cz
Renovace původního vzhledu pomocí folie stejné barvy


2. Výběr z téměř neomezených možností


Před začátkem renovace si u vybrané aplikační firmy vyžádejte vzorník a domluvte se, jaký má být výsledek. Díky rozsáhlé nabídce barevných odstínů folií záleží jen na vás, jak bude loď po renovaci vypadat. Můžete dát přednost jedné barvě, moderním perleťovým odstínům nebo třeba designu podle vlastního návrhu.

  • Většina majitelů lodí se rozhodne pro obnovení původního vzhledu. Na výběr máte z mnoha barevných odstínů, takže snadno dosáhnete přesně takového vzhledu, jaký měla loď po opuštění výrobní linky.

  • Stále větší zájem je ale také o kompletní změny vzhledu nebo jeho doplnění vybraným nápisem či logem sponzora.


Rozsáhlou galerii fólií na lodě, ve které se můžete inspirovat, najdete na stránce www.glassgarant.cz/galerie/folie-na-lode/.


Fólie na boky lodě včetně řezané grafiky, zdroj: glassgarant.cz
Fólie na boky lodě včetně řezané grafiky


3. Co je důležité pro dokonalý výsledek


Jen ty nejkvalitnější folie


Po vybrání barevných odstínů / designu následuje to nejdůležitější - samotná aplikace polepu. Na lodě se používají fólie ve špičkové kvalitě. Nabízí totiž nadprůměrnou odolnost proti téměř všemu, co vás může na vodě potkat. Zároveň máte jistotu dlouhé životnosti a barevné stálosti.


Renovace původního vzhledu pomocí folie stejné barvy, zdroj: glassgarant.cz
Renovace původního vzhledu pomocí folie stejné barvy


Čím více zkušeností, tím lépe


Stejně jako kvalita fólií je důležitá také přesná a pečlivá aplikace. Zkušenosti aplikátora jsou na výsledném polepu poznat na první pohled. Profesionální instalace navíc přispívá k dlouhé životnosti a odolnosti folií.

  • Aplikace folií na lodě je náročnější než u aut. Spodní část každého plavidla je totiž trvale vystavená nepříznivým podmínkám. A protože folie zůstávají na lodi mnoho let, vyplatí se svěřit aplikaci odborníkům, kteří mají v této oblasti prokazatelné zkušenosti.



Výsledek renovace lodi pomocí barevné folie, zdroj: glassgarant.cz
Výsledek renovace lodi pomocí barevné folie


Odborná aplikace vyžaduje čas


Při využití fólií je renovace obvykle hotová za 2-5 dnů podle velikosti plavidla. Přes léto si každý chce užít co nejvíce času na vodě. Proto je ideální nechat instalaci folií na období mimo plavební sezonu.

Odborné firmy navíc většinou mají k dispozici dostatečně velké prostory, které jsou pro aplikaci nejvhodnější. Na větší lodě lze za dobrého počasí instalovat folie i v přístavu.


Aplikace perleťové ochranné fólie v exteriéru, zdroj: glassgarant.cz
Aplikace perleťové ochranné fólie v exteriéru


4. Vyhněte se pracnému čištění


Na závěr si v domluvený termín loď vyzvednete a renovace je tak kompletní. Fólie na lodě nevyžadují žádnou speciální údržbu ani zacházení. Díky dokonale hladkému povrchu se totiž na polepech zachycuje mnohem méně nečistot. Na konci každé sezóny proto stačí použít tlakovou vodu a otřít zbytkové nečistoty. Zároveň je vhodné použít na fólie jakýkoli vosk, který prodlouží jejich životnost.



Čištění spodní části lodi s fólií a výměna poškozeného polepu


Mohlo by vás zajímat



  • Pokud vám záleží na perfektním výsledku, svěřte renovaci odborníkům, kteří se na folie na lodě specializují. Firmy, které nabízí především tónování autoskel, nemusí mít dostatek zkušeností a dokonce ani ty správné materiály.

  • Pokud máte závodní člun, plachetnici nebo třeba skiff, fólie při závodech zajistí kvalitní ochranu lodi proti nejrůznějším škrábancům.

  • Minimální životnost folií je podle výrobců 5-7 let. Při správně provedené instalaci však na lodi spolehlivě drží i po 12 letech.




Autorem tohoto článku je společnost GLASSGARANT PRAHA, která jako první firma v ČR začala instalovat fólie na lodě. Od té doby zajišťuje aplikace folií na plachetnice, motorové čluny, jachty i další plavidla. Využívá při tom prostory se zázemím pro lodě až do velikosti 9 m s maximální hmotností 2 t. Folie od této společnosti zdobí více než 50 lodí nejen v českých, ale třeba i v chorvatských vodách.

GLASSGARANT PRAHA ; redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>