Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Akce "Bezpečnost na moři" chorvatských orgánů: při 398 kontrolách lodí zjištěno 142 přestupků
 
      Při kontrolní akci chorvatských úřadů zodpovědných za provoz na moři provedené 31.července 2019 bylo 101 pracovníkem zkontrolováno 398 lodí různých typů a bylo zjištěno celkem 142 přestupků, které byly "oceněny" pokutami v souhrnné výši 260.219,- Kuna.

 
Z tiskového prohlášení chorvatského ministerstva moře vyplývá, že průměrně se na zdejším pobřeží v sezóně pohybuje na 170.000 charterových lodí a na 30.000 rekreačních lodí různého typu. Zároveň tato čísla znamenají, že v sezóně dojde k více než 750.000 vplutí a vyplutí z přístavů, což reprezentuje roční nárůst o 10%. Letošní koordinovaná akce úřadů byla proto zaměřena na tři důležité aspekty bezpečnosti provozu na moři. Působit měla především výchovně s ohledem na zlepšení bezpečnosti na moři, jako prevence proti vzniku možných nehod a neštěstí s účelem minimalizace jejich případných následků, ochraně života, zdraví a majetku s ohledem na ekosystém Jadranu. (přeloženo volně z chorvatštiny).
Nejčastější příčiny těžkých úrazů, ke kterým na moři dochází podle chorvatského ministerstva, patří zejména nebezpečně rychlá jízda ve vzdálenosti menší než 300m od břehu, kde dochází k ohrožení plavců. Nakonec teprve nedávno došlo právě k takovému případu, kdy došlo ke střetu motorového člunu s mladou 21 letou potápěčkou u letoviska Malinska, který vedl k jejímu úmrtí. Případ byl nakonec kvalifikován jako trestný čin.
Ministerstvo rovněž upozorňuje na to, že nadále se bude zaměřovat na kontroly alkoholu a omamných látek u skipperů. Kontrolory bude rovněž zajímat, zda nebyl překročen počet členů posádek a úplnost povinné výbavy lodí.
SeaHelp v té souvislosti upozorňuje dále na to, že pravidlo, kdy skipper nechá vést loď odpovědnou osobou, přičemž je sám na palubě přítomen, v Chovatsku neplatí. Zde musí skipper s příslušnou licencí sám sedět za kormidlem.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>