Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Hlásič oxidu uhelnatého na palubě
 
      Smutný příběh se špatným koncem, kterému ale bylo možno snadno předejít se stal v Dalmácii na charterové lodi. 57-letý muž přišel o život a pět dalších členů posádky muselo být kvůli otravě urychleně převezeno do splitské nemocnice, kde se podrobili intenzivní léčbě.

 
Zvláště těžké následky této události byly ještě umocněny tím, že posádka přičítala nevolnost a bolesti předchozí konzumaci mořských plodů v jedné z restaurací na Hvaru. Tragédii mohl zabránit hlásič oxidu uhelnatého, který je běžně v prodeji za doslova pár korun.

Co se tedy vlastně stalo? Podle prvních závěrů vyšetřování se měl na palubě nacházet chybně namontovaný generátor, jehož výfuk jedovatý plyn místo ven vypouštěl dovnitř. Posádka byla nejprve na večeři v restauraci. Po návratu, jakmile se objevily první příznaky otravy, zejména nevolnost, posádka je bez váhání považovala za pravděpodobné následky servírovaných mušlí a dalších mořských plodů a uložila se k dalšímu spánku. Tím však došlo jenom k další intoxikaci jedovatým plynem, který je při určitých dávkách smrtelný.
Přivolaní záchranáři pak mohli u jednoho ze členů posádky pouze konstatovat smrt a další byli odborně ošetřeni na klinice. Restaurace byla podrobena důkladné hygienické kontrole a nakonec zbavena veškerých podezření.
Ačkoli se v tomto případě jedná o velmi vzácnou shodu nepříznivých okolností, doporučuje SeaHelp namontovat hlásič na každou loď. Přístroj je velký asi jako dvě krabičky cigaret a lze tak pro něj snadno nalézt vhodné místo. Princip funkce je velmi jednoduchý. Citlivý senzor neustále měří hladinu jedovatého plynu a při překročení přípustné meze spustí nepřeslechnutelný alarm.
Pro vás, kdo chcete vědět jak to funguje : elektrochemické senzory ze zinndioxidu mění odpor v závislosti na výskytu oxidu uhelnatého ve svém okolí, protože oxidují. Tím se mění také jejich vodivost a to spustí alarm o hlasitosti 85Db. Hlásič by měl odpovídat normě EN 50291. Podle této normy by měl být spuštěn alarm při výskytu kritického množství CO po předepsanou dobu.
Typické symptomy otravy oxidem uhelnatým, který ačkoliv je silně jedovatý, je jinak lidskými smysly nezjistitelný jsou jsou bolesti hlavy, závrať a únava. K otravě dochází tím, že CO blokuje přenášení kyslíku krví, neboť jeho vazba s hemoglobinem je 200× až 300× pevnější než vazba kyslíku a z hemoglobinu se stává karboxyhemoglobin. Otrava CO se vyskytuje např. v uzavřených prostorech, kde běží spalovací motory nebo při špatném odvětrání plynových spotřebičů. První pomoc spočívá v přerušení kontaktu (vyvětrat, vynést z prostoru), dále podání kyslíku a pokud došlo k zástavě oběhu, je třeba resuscitovat.
Pokud teprve zvažujete nákup tohoto zařízení, měli byste se přednostně zaměřit na značkové výrobky jako např. firmy Kidde, který úspěšně prošel testem SeaHelp a prokázal funkčnost. Dalšími známými výrobci jsou například Abus nebo FireAngel.

redakce lode.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>