Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jezy v Českém Švýcarsku by neměly ohrozit návrat lososů
 
      Výstavba takzvaných rybích schodů na labských jezech dovoluje rybám proplouvat čím dál výš proti toku řeky. Konstatovala to Mezinárodní komise pro ochranu Labe, která dnes zasedala v Praze. Komise se domnívá, že se díky zvyšující se čistotě vod a průchodnosti vrátí do Českého Švýcarska lososi. Zabránit by tomu neměly ani plánované plavební stupně v Malém Březně a Prostředním Žlebu.

 
"Nový zákon o vodách dává povinnost u každé nové stavby počítat s migrací ryb proti proudu," řekl po zasedání komise novinářům ředitel odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí Jaroslav Kinkor. Ministerstvo posuzuje vliv plánovaných staveb na životní prostředí, k procesu posuzování byli přizváni i Němci. Stanovisko k záměru ministerstva dopravy, který se nelíbí některým českým a německým iniciativám, vydá úřad ministra Miloše Kužvarta koncem roku.
Prezident komise Dietrich Ruchay soudí, že je nutné najít kompromis mezi ekonomickými zájmy a ochranou životního prostředí. "Je nezbytné posoudit, co je účelné a smysluplné a jak bude možno zabránit tomu, aby nedošlo ke zhoršení životního prostředí," uvedl na tiskové konferenci. Případ plánovaných stupňů na Labi není jediným ohrožením této řeky, řekl s poukazem na vliv hamburského přístavu na kvalitu života v toku. Přestože komise nemá rozhodující vliv na rozhodnutí o stavbě jezů, České Švýcarsko ve svých dokumentech označuje za "jedinečný přírodní útvar, jehož uchování je nezbytné", upozornil Kinkor. Plavební stupně v Malém Březně a Prostředním Žlebu mají být vybudovány za 6,2 miliardy korun do roku 2007. Umožní zlepšit plavební podmínky na Labi. Lodní doprava by tak mohla podle ministerstva dopravy ročně po Labi přepravit tři až čtyři milióny tun zboží ročně, zatímco dosud je kvůli nízké hladině Labe to 1,3 miliónu tun. Proti stavbě jezů protestují ekologické organizace. Například sdružení Přátelé přírody poukazuje na to, že v důsledku zvýšení hladiny Labe nenávratně zaniknou zdejší unikátní ekosystémy, ale ohrožen je i návrat bobra.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>