Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Mezi Dánskem a Německem bude postaven nový most přes moře
 
      Nový obří most přes moře mezi Dánskem a Německem se po několikaletých debatách v obou zemích stane podle všeho již v dohledné době skutečností. Podle nového dánského ministra dopravy Flemminga Hansena by výstavba mostu měla začít již v roce 2003. Jak dnes uvedl dánský deník Jyllands-Posten, podle ministra je nový obří most "bezesporu správným řešením".

 
Dvacetikilometrové přemostění moře má podle předběžných kalkulací přijít v přepočtu zhruba na 180 miliard Kč. Most bude podle dánského ministra projektem spojujícím státní i soukromé zájmy. Most je v pořadí třetí součástí dlouhodobého projektu silničního spojení mezi Skandinávií a kontinentální Evropou.
Již dnes je možné "suchým kolem" cestovat z kontinentu až k polárnímu kruhu, a to přes Jutský poloostrov a dále po dánském mostu přes úžinu Stora Bält (mezi dánskými ostrovy Fyn a Själland) a švédsko-dánském Öresundskému mostu mezi Kodaní a jihošvédským Malmö. Pro obyvatele střední Evropy včetně České republiky je však takováto trasa zajížďkou. Díky novému mostu nebudou muset jet objížďkou přes Hamburk až na Jutský poloostrov, ale budou moci do Dánska a následně i do Švédska dojet přes německý Puttgarden a dánské Rödby bez použití trajektu podstatně kratší cestou. Letos v dubnu bude zveřejněn konkrétnější plán výstavby. Definitivní schválení v dánském parlamentu se očekává po dokončení dánsko-německých jednání v roce 2003.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>