Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ombudsmanův úřad šetří stížnost kvůli zpevnění břehů řeky Vláry
 
      Ombudsmanova kancelář se začala zabývat podnětem ekologů, jimž se nelíbí, že podnik Povodí Moravy zpevnil břeh řeky Vláry v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Bílé Karpaty na Zlínsku. Ochranáři tvrdí, že tento zásah zničil vzácný biotop, což má zásadní vliv na život živočichů.

 
"Zatím jsme si k věci vyžádali odborná vyjádření," řekl dnes ČTK právník Jan Čajkovský, který se kauzou na ombudsmanově řadě zabývá.Vlára je horská řeka. V roce 2000 získalo Povodí Moravy souhlas vedení krajinné oblasti k tomu, aby mohlo zpevnit břeh v délce téměř 1,5 kilometru nedaleko Brumova - Bylnice. Koryto bylo vybagrováno a břeh pokryt mohutnými vápencovými balvany, řekl ČTK autor podnětu Mojmír Vlašín, který se v v brněnském Ekologickém institutu Veronica zabývá ochranou přírody.

Podle Vlašína byly již vypracovány odborné studie, které ukazují, že z této části první zóny CHKO kvůli zpevnění břehu zmizí vzácný rak, vydra, užovka stromová a z ryb například břehule říční a ouklejka pruhovaná. "Všechna tato zvířata přitom patří mezi silně nebo kriticky ohrožené druhy," uvedl ekolog. Ochranáři se domnívají, že řeka po vybagrování a osázení kameny zcela změnila svůj charakter. Některým zvířatům tak byl zničen životní prostor. Terčem kritiky není společnost Povodí Moravy, ale správa CHKO Bílé Karpaty. "Povodí požádalo o to, zda může břeh zpevnit. Správa to však neměla umožnit.
Takovéto zásahy v první zóně CHKO jsou nepřípustné, což vedení Bílých Karpat musí vědět," zdůraznil Vlašín. Situaci lze podle něj vyřešit zrušením tohoto rozhodnutí a popřípadě vrácením břehu do původní podoby. "Kauza Vlára patří mezi těch málo případů, kdy se občané dovolávají pomoci v rámci veřejného zájmu. Zatím nelze říci, kdy ji uzavřeme," dodal Čajkovský.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>