Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Na Lipně budou posádky Vaurienu soutěžit o titul mistra Evropy
 
      Atraktivní vyvrcholení připravili organizátoři pro nadcházející mistrovství Evropy jachtařské lodní třídy Vaurien. Na přehradě Lipno se od soboty do pondělí pojede osm rozjížděk, přičemž do dvou závěrečných postoupí deset posádek. Pojedou v bezprostřední blízkosti břehu a diváků.

 
Do Jachtklubu Černá v Pošumaví se sjede přes čtyřicet dvoučlenných posádek, z čehož třicet z nich bude zahraničních. Hlavní rozhodčí Marek Pavlovský se pokusil skloubit tradiční systém rozjížděk s novým diváckým trendem. "Tím jsou kratší rozjížďky," uvedl Pavlovský. Šest jízd se uskuteční dle klasického scénáře daleko na Lipně a dvě finálové, zkrácené na půl hodiny, u břehu před zraky lidí. "Vymysleli jsme kompromis," řekl Pavlovský.
Z českých posádek by mohli do finálové desítky postoupit lodě Jakuba Kozelského, Radima Hartla a mezi ženami Markéty Kozelské. "Vyhovuje mi silný vítr nebo naopak slabý. Když jeden z nich přijde, mohl bych do finále postoupit," mínil Kozelský. "Ve finále se na sprinty těším, mám dobré starty," uvedl jachtař.
K favoritům soutěže patří španělské dvojice, ale i Italové, Portugalci či Nizozemci. "Španělé zařadili třídu Vaurien do výukového programu a mají hodně posádek," prozradil Kozelský.
Vaurien je neolympijská dvouposádková plachetnice původem z Francie. Je dlouhá 4 metry, má dvě plachty a spinaker. "Přezdívá se jí nosorožec a je vhodná pro jachtaře při přechodu z mládežnických kategorií na velké lodě," vysvětlil Pavlovský.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>