Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Legislativa
Chorvatská ruleta
 
      Kostky jsou vrženy. Přestože díky silnému sněžení byla zrušena sjednaná schůzka s chorvatskými vládními úřady, podařilo se spolupracovníkovi SeaHelp Marku Orličovi vyjasnit s odpovědným pracovníkem ministerstva financí některé rozhodující otázky. Pokud jde o lodě starší 8 let je však výsledek debaty zcela neuspokojivý a připomíná ponejvíc ruletu.

 
Fakta, která je podle SeaHelp možno považovat za ověřená: Majitelé, jejichž lodě kotví v Chorvatsku a k datu vstupu Chorvatska do EU budou tyto mladší osmi let mají do 31.5.2013 možnost využít přihlášení lodě pod chorvatskou vlajku. Náklady jsou v tomto případě 5% dph a 1,7% clo vypočítané z časové ceny lodě podle tabulek Eurotax 2013. K tomu se budou připočítávat tzv. Administrativní náklady jako různé poplatky, platby spedici, odměna za překlady, ověřování, atd, jakož i odměna za vyřízení společností SeaHelp. Loď bude tímto z daňového hlediska úředně považována za domácí zboží a bude tímto propuštěna do EU. Důležité však je, že clo je potřeba vnímat odděleně.

Majitelé lodí, ke dni vstupu do EU starších osmi let mají možnost se také vydat touto cestou a loď převést po chorvatskou vlajku. Tím získají jistotu, protože jejich postavení vůči povinnosti platit clo a dph doposud není vůbec jasné. Příslušný zákon vyjde totiž teprve po 31.5.2013, kdy ovšem dotyčná lhůta pro zvýhodněné proclení/zdanění již vyprší. Tady může nastat více alternativ: jednak může Chorvatsko přijmout evropskou směrnici a tyto lodě od daně osvobodit, jednak může Chorvatsko požadovat zaplacení sazby DPH ve výši 25% a cla ve výši od 0 po 8%. Obecně je v tzv. Celním kodexu uvedeno, že lodě do 12m podléhají clu ve výši 1,7% a delší lodě jsou obecně bez cla. Zda však toto bude platit i pro chorvatský případ nebo zda byla v přístupové smlouvě dojednána nějaká výjimka není možno v této chvíli závazně říci.

SeaHelp chtěl zjistit, zda je pro majitele lodí reálný nejhorší scénář, a proto se písemně dotazoval jak chorvatského hlavního celního úřadu tak i evropské komise. Evropská komise nakonec odpověděla, že evropská směrnice sice říká, že majitelé lodí starších osmi let jsou od daně osvobozeni pokud ale se však Chorvatsko tímto nebude chtít řídit, nemá EU žádnou moc toto vymáhat. Podobně je tomu i u výše cla. Chorvatský hlavní celní úřad zatím vychází z toho, že starší lodě od DPH osvobozeny jsou, závazně se k tomuto však nemůže z pochopitelných důvodů vyjádřit, když zatím nebyl parlamentem schválen příslušný zákon. Také rakouská obchodní komora o tom pouze spekuluje.

Pravdou je, že majitelé lodí hrají opravdovou "Chorvatskou ruletu" pokud hodlají vyčkávat. Neexistují žádná platná pravidla pro to, co se po 1.7.2013 z hlediska cla a DPH pro tyto lodě stane. Fakt je jen to, že po 31.5. se clo vrátí na 8% a co se stane 1.7. je ve hvězdách. V tomto případě je ponecháno na uvážení majitelů, jakou cestou se vydají. SeaHelp v tomto ohledu nemůže dávat žádná doporučení.

Dvě věci jsou ale již teď jisté: kdo bude chtít, bude moci svou loď po 1.7. opět převést zpět pod původní vlajku. Také konečně skončí povinnost mít "Vinětu", jelikož tato právní úprava je v rozporu s evropským právem.

SeaHelp nabízí všem majitelům pomoc při vyřizování formalit spojených s přechodem na chorvatskou vlajku. K tomu je zatím potřeba poslat kopie lodního osvědčení a platné pojistky na office-ost@sea-help.eu nebo faxem na 0043 6133627290. Majitelé obdrží následně individuální nabídku a mohou se rozhodnout, zda tuto službu využijí. SeaHelp můžete také zastihnout osobně na veletrhu v Düsseldorfu v hale 11, na stánku H 13.2. Informace, které publikoval Jürgen Strassbourger, známý jako expert na lodní celní a daňové předpisy najdete zde:
http://www.boote-magazin.de/aktuell/news/kroatien-einfuhr-zum-schnaeppchenpreis/a41653.html

Chronologický přehled dat:

Do 31.5.2013:
5% dovozní DPH a 1,7% clo na všechny lodě při převodu na chorvatskou vlajku

Od 1.6.2013
25% DPH a 8% clo

Od 1.7.2013
25% dovozní DPH, případně výjimka pro lodě starší osmi let na 0% DPH
případné clo 1,7% pro lodě do 12m
případně 0% clo pro lodě přes 12m

Závěrem

SeaHelp zaručuje každému, který jej vyřízením administrativy přechodu pod chorvatskou vlajku pověří, že záležitost bude vyřešena včas. V současné době probíhají ještě poslední jednání s chorvatskými zainteresovanými úřady a tato budou ukončena po právě probíhajícím veletrhu v Düsseldorfu. Pak budou také rozesílány první závazné nabídky majitelům. Tito by měli mezitím čas věnovat shromáždění potřebných dokladů. Vaše dotazy posílejte, prosím, pokud možno písemně. Budou vyřizovány postupně a zpravidla do jednoho dne.

www.sea-help.eu

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>