Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Chorvatsko zabavilo loď, na níž mohou být zbraně
 
      

 
Chorvatská policie včera v jadranském přístavu Rijeka zabavila loď, kterou podezřívá, že veze nelegální zbraně a výbušniny. Loď je registrovaná v Tongu (ostrovní stát v Tichomoří). "Podezřelá loď byla pod dohledem od chvíle, kdy vplula do chorvatských teritoriálních vod a ihned po přistání v Rijece začala být prohledávána," řekla mluvčí policie Zinka Bardičová. Odmítla se vyjádřit k původu lodi, jejímu nákladu i k tomu, kam směřovala.

Podle policejních zdrojů, na něž se odvolává agentura Reuters, by na ní mohly být zbraně. "Dosavadní vyšetřování potvrdilo informace o podezřelém nákladu, s největší pravděpodobností jde o zbraně a výbušniny," řekl tento zdroj. Není jasné, zda zásah chorvatské policie souvisí s vývozem zbraní do Iráku, který údajně prováděla společnost Orao v bosenské Republice srbské za pomoci jugoslávské společnosti Jugoimport. S důkazy o tomto vývozu, který znamená porušení embarga na zbrojní obchody s Irákem, přišly v úterý USA a jeho spojenci v NATO.

Chorvatské policejní zdroje připustily, že mezi oběma případy může být souvislost, ale odmítají sdělit více. Není jasné, jaké vojenské vybavení bylo Iráku údajně dodáváno. Zbrojovka Orao vyrábí součástky leteckých motorů, včetně součástek pro ruské stíhačky MiG. "Další informace poskytneme, až bude vyšetřování dokončeno," řekl Bardičová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>