Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Z Irska vyplula loď, která připomíná emigrantskou vlnu v 19.stol.
 
      Loď vybudovaná na památku irské emigrantské vlny, kterou vyvolal hladomor v této zemi v polovině 19. století, se v neděli vydala na plavbu ke Spojeným státům. Plavidlo přišlo do přístavu Fenit v západním Irsku vyprovodit asi 4000 přihlížejících.

 
Loď Jeanie Johnston, postavená z borového a dubového dřeva, je replikou kanadského plavidla, které v letech 1848 až 1855 přepravilo ze západoirského hrabství Kerry do Severní Ameriky asi 2500 lidí, aniž by prý na její palubě zemřel jediný pasažér.

Jeanie Johnston by měla před vyplutím na Atlantik zastavit ještě na španělském ostrově Tenerife. Údajně 17. dubna zakotví na Floridě ve West Palm Beach. Poté ji čeká dalších asi 20 zastávek včetně New Yorku, než se loď vydá v říjnu z Quebecu na zpáteční cestu do Irska. Na americkém východní pobřeží bude replika lodi sloužit jako muzeum. Součástí expozice mají být mimo jiné voskové figuríny v životní velikosti, které zobrazují, jak se na palubě plavidla v 19. století žilo. Loď bude rovněž nabízet volné kajuty na cesty mezi přístavy.

Zatímco na palubě původního plavidla bylo cestou do Severní Ameriky namačkáno přes 200 pasažérů, současná loď jich poveze pouze 39. Posádka zahrnuje také skupinu příslušníků katolické a protestantské mládeže ze Severního Irska, uvádí agentura AP. Jeanie Johnston ještě před vyplutím provázely finanční skandály. Nakonec byla přeci jen dostavena za zhruba 17 milionů dolarů, což je více než trojnásobek předpokládané částky. Asi milion lidí zemřel a další dva miliony emigrovaly z Irska v letech 1845 až 1854, když zemi stihl hladomor. Ten způsobila plíseň, jež napadla skladované brambory, tvořící základní složku potravy vesničanů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>