Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
První část potopeného Tricoloru úspěšně vyzvednuta
 
      První část norské nákladní loď Tricolor, která se loni 14. prosince potopila v mělkém místě Lamanšského průlivu a překážela lodní dopravě, byla 3. Srpna po odříznutí úspěšně vyzdvižena a naložena na připravenou nákladní bárku.

 
Proces podmořského odřezávání trval 14 dní. Tuto první část vraku, vážící asi 3000 tun a vysokou na 30 metrů, vyzdvihly z lodi dva speciální plovoucí jeřáby. Uložení vyzdviženého kusu na obrovský ponton dlouhý 140 metrů představovalo náročnou operaci, trvající celý den a realizovatelnou jen za podmínky hezkého počasí a naprosto klidného moře. Odříznutá část je přepravována do nejbližšího přístavu, belgického Zeebrugge, kde bude definitivně rozřezána do šrotu.

Ponton byl používána již v říjnu 2001 při vyzdvižení ruské jaderné ponorky Kursk, která se po vnitřním výbuchu převáženého torpéda potopila v Barentsově moři. Nyní ponton uskuteční ještě osm cest, během nichž postupně převeze zbytek rozřezávané lodi. Vlastní rozřezávání se uskutečňuje diamantovým drátem nataženým mezi dvěma platformami instalovanými na moři. Podobný způsob byl s úspěchem využit právě i při vyzdvihování Kursku. Náklady na operaci se odhadují na 40 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč), nepřetržitě zde bude pracovat téměř 200 lidí. Doba operace se odhaduje na dva až čtyři měsíce, v závislosti na meteorologických podmínkách.

Nákladní loď Tricolor, která přepravovala 2862 automobilů, se potopila 14. prosince minulého roku poté, co se srazila s nákladní lodí Kariba. Po kolizi, během níž nebyl žádný ze členů posádky zraněn, uvízla Tricolor napůl potopená na dně kanálu asi 56 kilometrů východně od Ramsgate na jižním pobřeží Anglie, kde ohrožovala lodní dopravu. Během posledních šesti měsíců se totiž s napůl potopeným vrakem ležícím v hloubce necelých 30 metrů na jedné z nejrušnějších námořních tras na světě, srazila tři další plavidla: prázdný tanker Nicola, turecký tanker Vicky s ropou a jedna tažná loď.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>