Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
River Boat 26 ? žádaná novinka na našem trhu
 
      V souvislosti s povolením motorové plavby ve výtlačném režimu na důležitých splavných tocích ČR se také u nás konečně vrací do obliby tradiční vodní turistika na motorových lodích.

 
Tento trend u nás jako první zachytil známý výrobce lodí Aqua-Marine. Firma, která se doposud orientovala především na plachetnice, přišla pro letošní rok s vlastní říční lodí, kterou veřejnosti poprvé představila na jarní výstavě ?Lodě a Karavany? v Praze Letňanech. Loď byla příznačně pojmenována jako River Boat.

Na výstavě jsme také měli příležitost si tuto žhavou novinku poprvé prohlédnout. Jedná se o celolaminátovou loď která na klidné hladině poskytne pohodlnou plavbu čtyřčlenné posádce, krátkodobě však je možné i ubytování pro šest osob. Interiér lodě je bohatě prosklen, takže posádka v salonu má při plavbě dokonalý přehled o situaci okolo, při stání v zátoce pak poskytuje toto uspořádání možnost vnímat nerušeně okolní přírodu.

V interiéru najdeme kuchyňku, která podle stupně výbavy může být vybavena téměř libovolným kuchyňským zařízením. Ve standardu nechybí samozřejmě vařič, dřez a lednice. Na pravoboku pak najdeme prostornou sanitární buňku vybavenou WC a sprchou. Na levoboku je místo pro pohodlnou majitelskou kajutu. Celý prostor salonu působí vzdušně a poskytuje stojnou výšku i osobám vyššího vzrůstu.

Stanoviště kormidelníka najdeme na pravoboku na vnější stěně kajuty vedle vstupu. Kormidelník má k dispozici praktickou sedačku. V prostoru vedle kola je dost prostoru pro zabudování lodních přístrojů. Kokpit svým uspořádáním trochu připomíná plachetnici, což nám bylo sympatické a díky množství a velikosti uzamykatelných úložných prostor je i bezesporu praktický.

Loď je dodávána v různých stupních výbavy a rozestavěnosti. Výrobce dokonce nabízí i samostatný prodej slaminované skořepiny a výkresové dokumentace pro individuální dostavbu. Cena základního modelu s desetikoňovým závěsným motorem v šachtě začíná na 850.000,- Kč a podle výbavy a použitého motoru se může vyšplhat až k 1,600.000,- Kč ve špičkové verzi s vestavným dieslovým motorem Daihatsu 24 kW s použitím hydraulického převodu hnací síly na hřídel, nezávislého topení, bojleru na teplou vodu. Mezi další doplˇnkové vybavení u nejdražšího modelu patří nerezová koupací plošina a příďový manévrovací propeler. Rovněž interiér je možné do značné míry přizpůsobit vkusu a nárokům zákazníka.

River Boat 26 je, jak již bylo úvodem řečeno, loď určená pro říční a jezerní plavbu. Svému majiteli poskytne ale navíc i lákavou možnost vydat se na cesty po Evropských kanálech a poté, co bude zprovozněn průjezd Vltavskou kaskádou, bude použití lodě ještě širší. Lodi ovšem přísluší navíc jeden český primát: po 50 letech se jedná u nás o první sériově vyráběnou říční loď. Doufejme, že si najde spokojené zákazníky.

Ré a Aqua - Marine, s.r.o., foto redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>