Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Do boje proti terorismu byly nasazeny bombardéry a letadlové lodě
 
      V souvislosti s útokem sil USA a Velké Británie na cíle v Afghánistánu přináší ČTK přehled hlavních použitých zbraní: B-1B Lancer - Strategický bombardér, nástupce legendárního bombardéru B-52. Unese třikrát víc pum či raket než B-52, dokáže překročit rychlost zvuku a je vybaven aktivní i pasivní elektronickou ochranou.

 
Je používán jako létající základna pro odpalování střel s plochou dráhou letu. Může dosáhnout rychlosti přes 1,2 Machu (asi 1450 km/h). Nad území nepřítele proniká vysokou rychlostí ve velmi malé výšce (kolem 60 metrů). Má čtyřčlennou posádku. Vyrábí jej společnost Boeing (původně Rockwell). Poprvé byl nasazen v roce 1998 při operaci Pouštní liška vedené proti Iráku. B-2 Northrop (Spirit) - Strategický bombardér systému "Stealth". Označován jako "neviditelný", neboť je pro klasické radary prakticky nezachytitelný: jeho plochá křídla o rozpětí 52,5 metru jsou pokryta zvláštní substancí pohlcující radarové vlny. Je určen pro plošné bombardování, k odpalování střel s plochou dráhou letu a laserem naváděných pum. Letoun je schopen bez mezipřistání uletět 11.000 km, létá rychlostí 1200 km/h ve výšce asi 15 km, ale je schopen se pohybovat i pouhých 200 metrů nad zemí. Díky elektronické výstroji a 20 tunám "inteligentní" výzbroje je schopen nahradit tři klasické bombardéry s 30 doprovodnými letouny. Má dvoučlennou posádku. Vyrábí jej společnost Northrop Grumman. Do bojové akce byl poprvé nasazen v rámci operace NATO Spojená síla v březnu 1999 při úderech na Jugoslávii.
B-52 Stratofortress - Konvenční strategický bombardér vyvinutý v 50. letech a označovaný jako létající pevnost. Používá se dodnes k tzv. kobercovému bombardování rozsáhlých cílů. Má pět členů posádky, letá rychlostí až 1045 km/h a dolet má přes 14.000 km. Může nést až 31 tun pum nebo řízených raket. Létá ve výšce až 15 kilometrů, což je za hranicí optické viditelnosti. Vyrábí jej společnost Boeing. Má osm motorů Pratt & Whitney, rozpětí křídel 55,5 metru. Používán byl mimo jiné již ve Vietnamu, v Perském zálivu či při úderech na Jugoslávii. BGM-109 Tomahawk - Protipozemní řízená střela s plochou dráhou letu odpalovaná z bitevních lodí, křižníků, torpédoborců a ponorek. Na cíl ji navádí satelitní systém, dokáže se dle naprogramovaných map vyhýbat terénním nerovnostem a letí nízko nad terénem rychlostí až 885 km/h. Střela dlouhá zhruba šest metrů dokáže pronikat zdmi a pak vybuchuje. Bojová hlavice váží 456 nebo 952 kilogramů. Střelu vyvinula na přelomu 70.a 80. let americká společnost General Dynamics. Od prvního použití během války v Perském zálivu byla značně zdokonalena. AGM-86C - Verze Tomahawku odpalovaná bombardéry B-52. Podrobnosti jsou tajné, podle údajů k roku 1998 má bojovou hlavici o váze 905 kilogramů, která je s to poškodit i dobře chráněné cíle vzdálené až 2400 kilometrů. GBU-28 Bunker Buster - Velice přesná, laserem zaměřovaná puma vážící dle verze 225 až 2268 kilogramů. Shazuje se z letadel. Používá se k ničení podzemních a opevněných vojenských objektů, protože dokáže prorazit až 3,7 metru betonu.
Letadlové lodě zapojené do akce: Enterprise - Loď s 3350 námořníky a 2480 příslušníky letového personálu disponuje 85 letouny. Hlavní útočnou zbraní jsou tři letky (36) stíhacích bombardérů F/A-18 Hornet. Tato vlajková loď páté flotily amerického námořnictva poháněná osmi jadernými reaktory je v posledním desetiletí periodicky přítomna v oblasti Perského zálivu.
Carl Vinson - Loď třídy Nimitz se dvěma jadernými reaktory má ve výzbroji zhruba 80 letounů včetně tří letek F/A-18 Hornet. Posádku tvoří obvykle 3200 námořníků a 2480 příslušníků letového personálu. Loď, která v posledních letech bývá rovněž periodicky přítomna v oblasti Perského zálivu, je vlajkovou lodí sedmé americké flotily. Theodore Roosevelt - Další loď třídy Nimitz. Mimo jiné byla zapojena do operací během války v Zálivu, misích v Bosně na jaře 1993 a tamtéž v květnu a v srpnu 1995 a při bombardování JSR v dubnu 1999.
Kitty Hawk - Loď poháněná čtyřmi parními turbínami. Posádka bývá složena z 3150 námořníků a 2480 příslušníků letového personálu. Disponuje zhruba 80 letouny včetně tří letek F/A-18 Hornet. Kitty Hawk bývá v posledních letech rovněž často přítomna v oblasti Perského zálivu a Indického oceánu. Illustrious - Britská letadlová loď třídy Invincible. Posádka čítající asi 1400 námořníků a příslušníků letového personálu má k disposici mimo jiné osm až devět letounů Sea Harrier a vrtulníky Westland Sea King. Pohon zajišťují plynové turbíny. V 90. letech operovala mimo jiné v Jaderském moři a v Perském zálivu..

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>