Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
U Panamy objevena potopená španělská plachetnice
 
      Vrak španělské galeony ze 17. století s nákladem v hodnotě dnešních 50 miliónů dolarů objevili archeologové u tichomořského pobřeží Panamy. Informoval o tom panamský národní kulturní institut.

 
Plachetnice San José se potopila 17. června 1631 v souostroví de las Perlas asi sto kilometrů jižně od metropole Panamy. Historikové věděli již řadu let, kde zhruba vrak leží. Teprve po nalezení španělské galeony Vizcaína u karibského pobřeží Panamy v listopadu loňského roku ale institut vyvinul počátkem letošního roku úsilí o to, aby také přesně lokalizoval loď San José.

Galeona převážela kolem 700 tun nákladu včetně zlatých a stříbrných prutů do Španělska. Vyplula z přístavu Callao v Peru a po mezipřistání v Ekvádoru mířila do Panamy, když narazila na útes. Panama sloužila od 16. do 18. století jako překladiště zlata a stříbra směřujícího z peruánských dolů do Španělska. Průplav ještě neexistoval a cenný náklad se přepravoval po souši k atlantickému pobřeží.
Zatím nebyl vypracován plán vyzvednutí nákladu San José a Vizcaíny. "Je to velmi drahý špás a potřebujeme finanční pomoc zvenčí," řekla mluvčí institutu. Ředitel institutu Rafael Ruiloba nedávno agentuře Reuters řekl, že Panama vyjednává s rozličnými mezinárodními sponzory o záchraně obou nákladů, takže Vizcaína by mohla být vytažena na hladinu v příštím roce. Vizcaína byla jednou ze čtyř lodí, s nimiž se Kryštof Kolumbus v roce 1501 naposledy vypravil do Ameriky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>