Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Za zkázu ponorky Kursk a smrt námořníků nebude nikdo stíhán
 
      Ruský generální prokurátor Vladimir Ustinov sdělil, že dnes bylo uzavřeno vyšetřování příčin tragédie jaderné ponorky Kursk, při níž zahynulo všech 118 námořníků.

 
Nikdo z námořních velitelů nebude trestně stíhán. Ustinov také řekl, že vyšetřování nejhorší námořní katastrofy v nových dějinách Ruska, k níž došlo před dvěma roky, potvrdilo dřívější nález vládní komise, že katastrofu zavinil únik paliva v torpédu.

Kursk se potopil na dno Barentsova moře při cvičení 12. srpna 2000 po sérii mohutných výbuchů. Ruští činitelé nejdříve tvrdili, že výbuchy byly způsobeny srážkou se zahraničním plavidlem. "Během vyšetřování jsme nezjistili porušení předpisů v organizaci a provádění tréninku ani v pátracích a záchranných operacích ruských námořních činitelů," řekl prokurátor na tiskové konferenci poté, co předal stostránkovou zprávu prezidentu Vladimiru Putinovi. "Jak víte, tito lidé byli potrestáni, a tvrdě," poznamenal Ustinov a dodal, že proti nikomu nebude vzneseno obvinění z trestného činu.

Loni v prosinci byli v Rusku přeřazeni do nižších funkcí tři vysocí námořní velitelé a dalších osm admirálů bylo propuštěno. Někteří experti to považovali za trest za katastrofu Kursku. Ustinov dnes řekl, že počáteční impuls, který vedl k výbuchu torpéda, souvisel s únikem peroxidu vodíku, používaném k pohonu torpéda, v důsledku mikroskopických trhlinek v torpédu. Peroxid vodíku přišel do styku s petrolejem, což způsobilo zvýšení teploty na 2000 až 3000 stupňů Celsia. O dvě minuty později následoval druhý výbuch. Námořníci, kteří byli v prvních pěti sektorech ponorky, zahynuli za několik vteřin, zbývajících 23 bylo převedeno do devátého sektoru, kde podnikli akce na svou záchranu. Spálenými ventilačními otvory však začala pronikat voda a námořníci se vinou nedostatku vzduchu a požáru udusili.

Dvouleté vyšetřování havárie Kursku nepotvrdilo žádnou z různých verzí příčin katastrofy. Původně se mluvilo o 18 verzích, včetně srážky ponorky s ruským nebo cizím podhladinovým či hladinovým plavidlem, zásahu torpédem nebo raketou ruského nebo cizího původu, dále diverze, teroristického aktu, případně exploze miny z druhé světové války. Podle prokurátora se srážka s druhým plavidlem nepotvrdila, protože v té době tu žádné ponorky ani jiné lodě nebyly. Ustinov také řekl, že jednou z příčin zkázy ponorky byla i neutěšená "vojenská a organizační situace země", která se projevovala v deseti letech před havárií Kursku.

"Nedostatečné financování vojenského loďstva vedlo k tomu, že určitá přípravná opatření se neprováděla. Jde hlavně o to, že se neprováděla dodatečná cvičení, že byly nedostatky v materiálně technickém zásobování a podobně," prohlásil prokurátor a dodal: "Tyto problémy bohužel přetrvávají." Při dvou operacích bylo z vraku ponorky vyproštěno 115 těl námořníků, zbývající tři nebyla nalezena. Náklady spojené s těmito a dalšími pracemi, včetně demontáže ponorky o výtlaku 18.000 tun, přijde asi na 130 miliónů dolarů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>