Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Salzkammergut
 
      Tato oblast leží severně od pohoří Dachstein. Zahrnuje severní oblast spolkové země Salzburg, severozápad Štýrska a jižní část Horního Rakouska.
Nachází se zde 76 jezer ? z nichž k největším patří Attersee, Traunsee, Mondsee, Wolfgangsee a Hallstätter See. Jezera a jeskyně lákají stále více sportovní potápěče.Většina jezer je volně přístupná.

 
U většiny potápěčských základen je požadována potápěčská karta v hodnotě 120 ? ATS, která zajišťuje i pomoc v případě nehody. Obsahuje i aktuální informace pro potápěče.
Příjezd je možný po dálnici, Mnichov ? Salzburg ? Vídeň, ze které si vyberete vhodný sjezd k jezerům. Podnebí je zde mírné i přes blízkost hor. V zimě je zde ale dost sněhu a velmi chladno.
Jedním z nejznámějších středisek této oblasti je Hallstatt, kde si můžete prohlédnout tamější kostnici. Nachází se vklíněná mezi strání kopce a Hallstättersee (jezerem), z něhož dostřikuje voda až na poslední domky.
Navštívíte ?li kostnici, uvidíte lebky nahromaděné v několika vrstvách. Je jich asi přes 600 a zaplňují celé regály. Od diváků jsou odděleny těžkými zamřížovanými dveřmi. Jsou mezi nimi starší i mladší, velké i malé, částečně pomalované kříži nebo květinami, ale všechny čistě popsané jménem, datem narození a datem úmrtí.
S ostatními kostmi si hrobníci takovou práci již nedali. Kosti leží neuspořádaně na odložných plochách pod lebkami, nikdo už nebude moci stanovit, komu žebra, loketní a stehenní kosti patřily.
15 let byli mrtví pod vodou a teprve v minulém století byly pozůstatky uloženy v kostnici, která se nachází vedle kostela. Dostanete se k ní po úzkých cestičkách.
Nejen kostnice ale celá oblast kolem Hallstattu, má svou historii a proto i celá doba dostala pojmenování ? Hallstattská doba (700 let před Kristem až do roku 450 př. n. l.). Teprve v roce 1846 narazil důlní inspektor Johann Georg Ramsauer na dvě kostry s bronzovými ozdobami. Později vykopal pozůstatky dalších sedmi mrtvých. Své nálezy ohlásil do Vídně, odkud dostal povolení k dalším vykopávkám. Během 19-ti let odhalil 993 hrobů s asi 6000 nalezenými předměty- jehlice, spony, pásky, náušnice, náhrdelníky, bronzové kotle, vázy, mísy.
Do dnešní doby odhalili archeologové kolem 3000 hrobů s 20 000 nalezenými předměty. Vše ukazuje na spojení s ,,bílým zlatem´´ - solí - která dala této oblasti jméno a kvůli které byla tato oblast již před 4 500 lety osídlena.
Už kolem roku 1 200 př. n. l. se ponořili lidé do hlubiny a odhalili vrstvu hlíny, sádry a kamenné soli. Konečný produkt vypadal asi jako šedý prášek a obchodovalo se s ním od Hallstattu až do Korutan a podél řeky Traun do údolí Dunaje.
O těžkých podmínkách při těžbě soli se můžete přesvědčit v zrekonstruovaném solném dole nad Hallstattem.
Stopy o osídlení v době před naším letopočtem lze najít v jezerech Attersee a Mondsee. V oblasti Stockwinkel, Unterach, Nussdorf a zámku Litzlberg se nacházejí pozůstatky obrovské vesnice z dřevěných kůlů. V této oblasti však platí zákaz potápění. Jedná se totiž o nejranější stavby na březích jezera v Rakousku, které postavili lidé (tzv. Mondsee ? Gruppe) v letech 3 700 až 2 900 před naším letopočtem. Dnes je známo asi 20 takových osídlení v oblasti jezer Mondsee a Attersee. Tyto stavby vznikly ze silných dřevěných fošen spojených jílem a průpletem. Střecha byla pokryta rákosem nebo slámou, podlahu tvořily dřevěné trámy. U Weyreg leží v Attersee zatopený římský přístav, jako důkaz cizího osídlení, které začalo kolem asi 3 00 let po Mondsee skupině. Salzkammergut byl tedy součástí římské říše. I tady platí přísný zákaz potápění.
V době panování Habsburků se tato oblast stala státem ve státě a podporovala vídeňský dvůr. Solný úřad v Gmunden rozhodoval o svých poddaných, kteří se bez povolení vrchnosti nesměli ani oženit. Teprve v 19. století ztratil Salzkammergut své výsadní postavení. V Gmunden se dnes nachází museum.
V jezerech této oblasti najdeme svědky všech dob, tudíž nelze nevzpomenout i nacistické období. Některé pozůstatky z této doby si můžeme prohlédnout v prvním patře potápěčského muzea v Hallstattu, - granáty, zrezavělé zbraně, helmy a vyznamenání vojáků, kteří na útěku v posledních dnech války vše odhazovali do jezera. Zvláštní pověst má Toplitzsee. Proslýchá se, že má jezero dvojité dno, kde se nacházejí bedny s nacistickým pokladem. Množství materiálu, které bylo do jezera potopeno mu přineslo název ,,popelnice nacistické doby??. Mají zde být ukryty zbraně, pozůstatky z falšování peněz, stříbro, zlato, platina, brilianty
patřící jednomu z nacistických vůdců Eigrubrovi. Avšak, přes nespočetné množství pokusů, nebylo do dnešní doby nic objeveno. Pro sportovní potápěče zůstává jezero stále nepřístupné. Neplatí to však pro oficiální expedice, které neodradí ani hloubka jezera, která činí 113 metrů, ani jeho rozloha ( 1,5 km dlouhé a 0,5 km široké). Problémem zůstává jen vrstva usazenin na dně. Tyto expedice (včetně Američana Ridgely Albaugha) doufají, že přece jen poklad objeví.

Pavel Herzig

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>