Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Německá vláda zastavila výstavbu labské vodní cesty
 
      Němečtí sociální demokraté (SPD) a Zelení se vcera na jednání o nové koaliční smlouvě dohodli na definitivním zastavení výstavby labské vodní cesty na německém území. Informoval o tom spolupředseda Zelených Fritz Kuhn.

 
Rozhodnutí je výsledkem debat, které v posledních týdnech vyvstaly po srpnových katastrofálních záplavách. Koaliční smlouva, která má být hotova zhruba do týdne, rovněž zakotví, že se nebudou stavět nové plavební stupně ani na Dunaji a Sále, která je přítokem Labe. Staronoví koaliční partneři si přejí, aby spolková vláda získala více kompetencí v rozhodování o vodních cestách, neboť dosud nebyly mezi federací a německými zeměmi příliš jasné.

Plány další regulace Labe na německém území vláda pozastavila hned po povodních a původně se měly přehodnotit počátkem příštího roku. Zastavením výstavby SPD vychází vstříc požadavkům Zelených a ekologických organizací. Kuhn oznámil, že se tak dospěje k lepší ochraně lužních lesů v Polabí a přispěje se k protipovodňové ochraně. Ministr dopravy Kurt Bodewig (SPD) dosud odmítal opatření k další podpoře lodní dopravy zastavit. Dostával se tak do konfliktu s ministrem životního prostředí za Zelené Jürgenem Trittinem, který považuje přizpůsobování říčního koryta lodní dopravě za hospodářsky nesmyslné.

"Když nebudeme přepravovat zboží po řekách, skončí se všemi ekologickými důsledky na silnicích," varoval Bodewig. Na zlepšování splavnosti Labe mají obvykle zájem i čeští přepravci. Na rozdíl od značně regulovaného toku v Čechách si řeka na německém území uchovává převážně přírodní ráz s poříčními nivami a je tak po značnou část roku nesplavná. Novou koaliční smlouvu schválí o víkendu 18.-20. října sjezdy obou stran. Staronová vláda začne pracovat po 22. říjnu, kdy Spolkový sněm opět zvolí kancléřem Gerharda Schrödera (SPD).

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>