Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Francie navrhla opatření k omezení plavby nebezpečných lodí
 
      Francie navrhla Španělsku opatření k omezení přístupu nejnebezpečnějších tankerů do výlučné ekonomické zóny zemí. Informovala o dnes tom agentura AFP.

 
Po úniku ropy z tankeru Prestige u břehů Galicie na severozápadě Španělska je bezpečnost námořní plavby jedním z hlavních témat včerejších rozhovorů francouzského prezidenta Jacquese Chiraka a premiéra Jeana-Pierra Raffarina se španělským premiérem Josém Maríou Aznarem v Málaze. Paříž a Madrid si přejí, aby Evropská unie urychlila harmonogram aplikace opatření, která mají zabránit znečišťování moří. Tato opatření byla přijata po ztroskotání tankeru Erika u francouzských břehů v roce 1999.

Chirac a Aznar si přejí, aby se o tom jednalo na summitu EU v Kodani 12. a 13. prosince. Francie navíc požaduje, aby každý stát ještě přijal opatření, která by doplňovala předpisy EU. V pondělí předala Španělsku návrh v tomto smyslu, uvedly francouzské zdroje. Tento návrh předpokládá zavést do mezinárodního námořního práva mimořádné omezující podmínky přístupu nejnebezpečnějších tankerů do výlučných ekonomických zón do vzdálenosti přes 300 kilometrů od pobřeží. Tyto tankery by měly povinnost oznámit, jaký je jejich náklad a kdo je nájemce lodi. Pokud by toto oznámení neučinily, mohly by jim země zakázat vstup do svých výlučných ekonomických zón.

Tyto země by také měly právo kontroly v případě podezření. Chirac má podle francouzských zdrojů předložit stejný návrh portugalskému premiéru Josému Manuelovi Durau Barrosovi, s nímž bude ve čtvrtek jednat v Elysejském paláci. Španělská ministryně zahraničí Ana Palaciová před zahájením summitu řekla, že se Madrid a Lisabon rozhodly předložit Mezinárodní námořní organizaci, která nyní zasedá v Londýně, naléhavý požadavek, aby koridory, jimiž dnes plují lodě s rizikovým nákladem, byly vzdáleny více od pobřeží. Španělsko doufá, že se Francie k této žádosti připojí.

Obavy ze znečištění francouzských břehů naftou uniklou z tankeru Prestige vyjádřila také francouzská ministryně životního prostředí Roselyne Bachelotová. Část uniklé ropy minula mys Finisterre na severozápadě Galicie a může se přiblížit k francouzským břehům, řekla ministryně, která Galicii dnes osobně navštívila a z vrtulníku si krátce prohlédla postupující skvrnu. Kvůli špatnému počasí však nemohla vidět největší skvrnu, která ohrožuje pobřeží. Bachelotová na základě informací pilota francouzského letadla, které je Španělsku k dispozici, prohlásila, že z vraku tankeru stále uniká ropa.

Jak to opravdu s potopeným tankerem vypadá, by měla zjistit francouzská ponorka Nautil, kterou si dnes Španělsko pronajalo od Francouzského výzkumného ústavu pro využívání moří (IFREMER). Malá, osm metrů dlouhá ponorka dorazí do oblasti, kde se tanker potopil, v neděli. Pokud to počasí dovolí, může ponorka začít s výzkumem už týž den, řekl prezident ústavu Jean-François Minster. Ponorka může klesnout až do hloubky 6000 metrů; tanker se potopil do hloubky asi 3500 metrů.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>