Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Němečtí ekologové žádají ukončit splavňování Labe
 
      Zastavení prací na zlepšování splavnosti německého úseku Labe dnes žádal v Berlíně Německý svaz pro ochranu životního prostředí a přírody (BUND). Podle expertíz berlínského Ústavu pro ekologický hospodářský výzkum (IOW) vývoj zcela překonal plány spolkového ministerstva dopravy místy prohloubit řečiště mezi Hamburkem a českým územím. BUND poukazuje na to, že tok má být prohlubován o 20 centimetrů až na 1,60 metru.

 
Hospodářské využívání řeky je ale účelné teprve při hloubce 2,30 metru, konstatuje analýza IOW. "Milióny marek daňových poplatníků se tak mají zcela přehnaně vydat na úkor bezvýznamné vodní cesty," uvedl ředitel BUND Gerhard Timm k projektu, na který má berlínská vláda vydat kolem 500 miliónů marek. Ekologická organizace soudí, že nemá smysl měnit tok, který je málo využíván. Podle BUND se loni plavilo denně mezi Hamburkem a Českou republikou jen 12 lodí.
Spolkový svaz německé říční dopravy dnes naopak požadavky ekologů odmítl. Německá vláda podle vedoucího svazu Gerharda Ostwalda vypracovala příkladný ekologický koncept. BUND žádá sociálnědemokratického ministra dopravy Kurta Bodewiga, aby okamžitě práce zastavil a držel se projektu, který připravil ještě jeho konzervativní předchůdce Matthias Wissmann. Podle toho se měl pro lodní plavbu budovat vedlejší kanál, aby se chránilo hlavní koryto řeky. Zatímco na českém území je Labe do značné míry kanalizováno a splavněno, na německém si jako jeden z posledních veletoků v Evropě uchovává přírodní krajinný ráz. Při nízkém stavu vody to ale často znamená přerušení lodní plavby, o kterou má zájem hlavně česká strana. Čeští i němečtí ekologové se staví také proti výstavbě vodních děl Prostřední Žleb a Malé Březno na českém území.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>